- Ap har spilt offer etter 22. juli

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Uttalelsen i Stortinget fra Frps nestleder vekker oppstandelse.

23.11.11 15:51

Ap-politikere forlot stortingssalen oppløst i tårer onsdag, etter den sterke uttalelsen fra nestleder Per Sandberg (Frp).

Han responderte på Frp-kritikken AUF-leder Eskil Pedersen kom med tirsdag kveld.

«La meg først slå fast at det er ingen som prøver å spille noe offer her. Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør dem også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet», sa Sandberg fra Stortingets talerstol, ifølge TV 2.

Uttalelsen kom under en replikkveksling mellom Sandberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Sandberg la til at Arbeiderpartiet også var et av de store ofrene, men mener partiet har lagt en strategi etter terrorangrepene ved å angripe Fremskrittspartiet.

Flere Ap-representanter forlot salen oppløst i tårer.

- Jeg er dypt rystet. De uttalelsene kom som et sjokk. Vi skal tåle tøffe og revende uttalelser etter 22. juli. Det må både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tåle. Men å bi beskyldt for å spille offer, det oppleves som et overgrep mot våre representanter, sier Helga Pedersen til TV 2.

Foto: Holm, Morten

- Unnskyld, alle!
Sandberg er lei seg for reaksjonene uttalelsene har fått så mange til å reagere:

- Jeg skjønner at formuleringen ble helt feil og legger meg helt flat. Jeg ber om unnskyldning til hele Ap og ikke minst AUF, sier Sandberg til Nettavisen.

-Hva tenkte du på når du formulerte seg slik?

- Jeg ville svare tilbake på at Frp fikk kritikk for 22. juli. Min tanke var å advare mot å bruke 22. juli i sin meningsutveksling, sier Sandberg.

- Det er tydelig at Ap har skiftet strategi og vil koble Frp mer og mer til tragedien 22. juli, legger han til.

- Glad Sanberg beklaget
Frp-leder Siv Jensen tar avstand fra Sandbergs uttalelser.

- Fremskrittspartiet har stått og står bak Arbeiderpartiet etter den forferdelige hendelsen som skjedde 22. juli. Jeg er veldig glad for at han selv har beklaget de uttalelsene han har kommet med, sier Jensen til VG Nett.

- Frp misbruker ytringsfriheten

Den tøffe debatten mellom Frp og Ap tok et markant steg videre allerede tirsdag kveld, da AUF-leder Eskil Pedersen deltok på LO Stats kartellkonferanse på Gol.

I en kommentar til angrepene den 22. juli sa han at Frp kommer med innvandringsfiendtlige holdninger uten å ta ansvar for hvilke handlinger det kan føre til.

- Fremskrittspartiet misbruker ytringsfriheten. Deres innvandringssyn har ført til en hatsk debatt, sa Eskil Pedersen til NRK.

- Når Christian Tybring Gjedde skriver om hissige innvandrergutter eller om "Drøm fra Disneyland" der han kommer med grove karakteristikker av hvordan samfunnet vårt er blitt, mener jeg han ikke tar ytringsansvar, sa Pedersen.

Og fortsatte:

- Politikere må være bevisst hvilke ord de velger, for det former holdninger der ute. Det er naivt å tro at hvis vi får ledende politikere som målbærer ytterliggående holdninger, så vil det stagge de som vil bruke vold for å fremme sitt syn. Politikerne må ta ansvar for samfunnsdebatten og må basere det de sier på fakta. Nyansene må med.

- Muslimsk flertall i Oslo om noen år
Han gikk også til angrep på Frps Per Willy Amundsen.

- Når Per Willy Amundsen snakker om at det blir muslimsk flertall i Oslo om noen år og all statistikk viser at det er umulig å se for seg, bruker han ytringsfriheten sin, men han tar ikke det ansvaret som følger med, sa Eskil Pedersen til NRK.

Per Willy Amundsen slo samtidig tilbake:

- Eskil Pedersen får holde seg til fakta selv når han debatterer. Jeg har aldri sagt at det blir muslimsk flertall i Oslo om noen år, jeg har sagt at tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det blir et ikke-vestlig innvandrerflertall i Oslo om noen år, hvis utviklingen fortsetter som i dag, svarte Per Willy Amundsen til NRK.

Foto: Falch, Knut

- Per Willy Amundsen lyver
På Twitter litt senere på kvelden kom følgende melding fra AUF-lederen:

- Ser at Per Willy Amundsen lyver om sine uttalelser til NRK. Vil ikke ta ansvar for tidligere ytringer?

Også på onsdag slo Eskil Pedersen til på Twitter.

- Sjelden har vel behovet for å ta ansvar for sine ytringer vært mer åpenbart viktig enn etter Per Sandbergs opptreden i spørretimen i dag, skriver AUF-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.