Gå til sidens hovedinnhold

- Ap-korstoget gjelder ikke fotball

Fallskjermekspert mener at sosialistenes korstog mot høye lønninger ikke gjelder fotballspillere og andre «helter».

Tirsdag skrev Nettavisen at Aps partisekretær Raymond Johansen ga Martin Andresen millionkontrakt og en fallskjerm verdt mellom 8,4 og 11,1 millioner kroner.

Mens partisekretær Raymond Johansen og resten av Arbeiderpartiet mener fallskjermavtalen med Martin Andresen skal forbli hemmelig, krever opposisjonen at fakta må på bordet.

- Saken er først og fremst forferdelig pinlig for Arbeiderpartiet som har gjort det til sin viktigste politiske oppgave å flå de rike og kritisere alle som lykkes med næringsvirksomhet. Da blir det nesten en politisk skandale når Aps partisekretær inngår en slike hemmelige avtaler i det vervet i VIF, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Nettavisen.

- Fritatt
Men ekspert på lederlønninger, førsteamanuensis Ole Skalpe ved Handelshøyskolen BI, mener at Raymond Johansen ikke nødvendigvis har beveget seg ut av sosialistenes fold ved å gi Martin Andresen millionlønn og -fallskjerm.

Han sier at korstoget mot høye lønninger ikke omfatter fotballspillere, musikere eller skuespillere.

- Fotballspillere er fritatt fra den sosialistiske interessen. Fotball er gøy og spillerne er helter. Her kan alle «vanlige folk» komme seg opp, i motsetning til i næringslivet der arbeiderne jobber hardt og tjener lite, mens det er en grådig overklasse som tar til seg pengene, sier Skalpe.

Han peker på tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten som skapte harnisk i den sosialistiske fløyen da han utløste en fallskjerm på 17 millioner (som var tre års etterlønn for Reiten).

- Dette er blant lederlønnsavtalene som er så gode, at vi ble inspirert til å gjøre noe med de statlige retningslinjene, sa finansminister Kristin Halvorsen den gang i 2007.

- Etterlønnen Reiten får er i strid med retningslinjene vi har i dag. Men dette er en eldre avtale, og inngåtte avtaler står ved lag, sa Jens Stoltenberg.

Skalpe mener at situasjonen rundt Martin Andresen hadde vært en helt annen hvis han ikke hadde sparket lærkula på banen, men bare sittet på sidelinjen som leder. Klasseskillet gjelder ikke på fotballbanen, selv om Martin Andresen selv er arving til Skeidar-konsernet og sånn sett en del av «overklassen».

- Ja, han er jo unntaket som bekrefter regelen, sier Skalpe.

- Svært god
Martin Andresens fallskjerm i Vålerenga skal være på mellom 8,4 og 11,1 millioner kroner, og altså inngått med Aps partisekretær Raymond Johansen.

- Den avtalen er svært god, men så var jo Martin Andresen også svært ettertraktet da han gikk fra Brann til Vålerenga. Og mannen er jo ikke dum. Han har vært flink i forhandlinger, sier Skalpe og legger til.

Og det er klart han ønsker en etterlønn. Posisjonen som spillende manager er jo superrisikabel. Jeg misunner ham ikke. Vi sitter nok begge svært trygt i forhold til ham, humrer Skalpe.

- Førsteamanuensen mener også at det ikke er interessant hvem som utløser en fallskjerm – Andresen eller VIF-styret.

- Det er som å diskutere hvem som slo opp når du går fra dama. Poenget er at det skjærer seg, og at samarbeidet blir uholdbart, sier han.

- Dobbeltmoral
Jan Tore Sanner mener at avtalen mellom Raymond Johansen og Martin Andresen snarere er et resultat av Arbeiderpartiets dobbeltmoral.

- Dette er enn en konsekvens av hele linjen til Arbeiderpartiet. De har en moral for de man liker, og en annen moral for de man ikke liker. De støtter Kjell Inge Røkke, men hamrer løs på Stein Erik Hagen. Det er åpenbart helt greit å inngå hemmelig avtale med en fotballspiller, men de hamrer løs med moralsk indignasjon mot andre i næringslivet, sier Sanner og legger til.

- Nå skal det sies at jeg er inhabil i denne saken, for jeg er Stabæk-tilhenger.

HTML EMBED
var so39672 = new SWFObject("/nettavisen/gif/testdegselv/partitesten2009.swf", "testmal", "535", "600", "8", "#FFFFFF"); so39672.addVariable("scale", "noscale"); so39672.write('testorama39672');
Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett