RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Arrangerte ekteskap lykkeligst

Sist oppdatert:
Forfatter mener den vestlige verden har noe å lære.

(SIDE2): I sin nye bok, «Marriage comes first», tar forfatter Reva Seth utgangspunkt i arrangerte ekteskap og den asiatiske tradisjonen rundt det å velge livspartner.

Hun påstår at mange av verdiene kan kopieres til den vestlige verden, og at det kan beskytte kvinner mot fallgruvene i ekteskapet og valg av partner.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Som et huskjøp
Forfatteren mener at de lykkeligste ekteskapene ikke er basert på forelskelse, men på en nøye planlagt beregning av hva slags partner man vil ha.

- Når du kjøper et hus setter du opp en liste over det huset «må ha», så hvorfor skal det ikke være slik også med ekteskap, som sikkert er den viktigste avgjørelsen du vil gjøre i livet ditt?, spør Reva i et intervju med den engelske avisen Daily Mail.

Ifølge henne må man se forbi de romantiske idealene i ekteskapet, og heller se på blant annet felles mål og verdier.

- Jeg vet at det ikke høres veldig sexy eller hett å spørre seg selv «er dette personen jeg vil være sammen med om 20 år?», men dette er kanskje spørsmålene kvinner bør spørre seg selv istedenfor å basere valget på en urealistisk romantisk fantasi, sier Reva.

Selv forlovet Reva seg med en mann hun hadde møtt kun syv ganger, men påstår hun hadde blitt forelsket i han da de giftet seg i 2003. Siden den gang har kjærligheten bare blitt sterkere.

Ikke akseptert
Ideene bak arrangerte ekteskap er normalt ikke særlig akseptert i den vestlige verden. Det blir sett på som både gammeldags, umoralsk og til og med en unnskyldning for en mann som vil være slem mot sin kone.

Det eksisterer utallige historier om kvinner som har blitt tvunget til ekteskap av sine familier, og senere slått, voldtatt og drept av sine ektemenn.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Reva påstår at hun er totalt imot denne typen ekteskap, og at kjernen i hennes idé er at filosofien man finner i mange asiatiske ekteskap, det å ha en felles kulturell historie og mål, kan være til hjelp for mange vestlige kvinner.

Hun mener at det å finne noen som vil være en god venn og partner, både emosjonelt og spirituelt, er en sterkere plattform for et langt og lykkelige forhold, enn det å bli sammen med noen du møtte på en bar eller internett i håp om at man kanskje har en felles framtid.

Færre skilsmisser

Til boken intervjuet Reva 300 asiatiske kvinner i Europa og Nord-Amerika, som alle sa de var lykkelige i sitt ekteskap. Målet var å se om det var en modell for tilfredshet som alle kunne lære av, og forfatteren fant at asiatiske kvinner var både lykkeligere og mer tilfredse med partneren.

Ifølge Reva er skilsmisser i de asiatiske ekteskapene mellom fem og syv prosent. Sammenligner man dette med den norske skilsmissestatistikken, hvorav nesten 50 prosent av alle ekteskap ender i skilsmisse, er det grunn til å ta en nærmere kikk på Ravas teori.

- Jeg sier ikke at kvinner ikke skal velge sine egne ektemenn, det bør være enhver kvinnes rettighet. Det jeg sier er at kanskje den moderne kvinne baserer valgene sine på feil kriterier. De ser etter en livsredder istedenfor en livspartner, og tror at når de møter «Den Rette» vil alle problemene forsvinne, sier Reva.

Forfatteren mener at en slik tenke måte ikke er riktig, og at det bare er en myte at det finnes én person som er den eneste rette. Noe som i og for seg er en meget beroligende tanke.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere