*Nettavisen* Nyheter.

- Åsne en uvitende kikker

Åsne Seierstad har ødelagt menneskers liv med sine litterære metoder, mener sosialantropolog.

15.02.06 10:38

I det siste nummeret av Utflukt skriver sosialantropolog Runar Døving et fiktivt intervju som heter «Kabul tilgi meg». Ideen kom etter forfatterens utlegginger på Skavlan da hun kom tilbake fra Afghanistan for fire år siden, skriver han. Og innlegget er dagsaktuelt siden bokhandleren Shah M. Rais er nektet innreise i Norge for å skrive sin versjon.

I intervjuet fremstilles Seierstad som en rik, ulykkelig kvinne som angrer på måten hun har fremstilt en kultur ut fra sitt eget ståsted. Blant annet kritiserer Døving Åsnes fremstillinger av ulovlig sex, der hennes beskrivelser kun er tuftet på skildringer via en tolk.

- Ødelagt for livet

Til Aftenposten lister han opp en rekke overtramp som han mener Seierstad har begått i boka, blant annet at stoffet ikke er godt nok anonymisert og at hun selv ikke skal ha informert studieobjektene godt nok om hva hun drev med.

- Hun sier at hun tillater seg dette fordi kampen for kvinners rettigheter er viktig. Men jeg syns ikke det argumentet holder. Jeg vil heller kalle det mobbefrihet, å gå løs på de som er svakere enn deg. Hun forteller om homofili, pedofili, vold og seksuelle overgrep i all fortrolighet. Disse menneskene må være ødelagt for livet, sier Runar Døving.

Åsne Seierstad tok året etter utgivelsen av «Bokhandleren i Kabul» en viss selvkritikk. Og noen fremstillinger i boka har blitt endret i senere utgaver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.