*Nettavisen* Nyheter.

- Assad lever i en annen verden

Damaskus/Oslo (NTB): President Bashar al-Assads «fredsplan» for Syria har falt på stengrunn i de fleste leirer. I Damaskus trakk hardt pressede innbyggere på smilebåndet.

I sin første tale siden juni i fjor tok Assad søndag til orde for en forsoningskonferanse som skal få slutt på den 22 måneder lange konflikten. Planen inneholder dannelse av en ny regjering, folkeavstemning om ny grunnlov og amnesti for dem som sitter i fengsel.

Han sa imidlertid ingenting om sin egen framtid som president og beskrev opposisjonen som en «gjeng kriminelle». Både den syriske opposisjonen, USA og EU avviste Assads initiativ umiddelbart. I Syrias hovedstad Damaskus har situasjonen gått fra vondt til verre de siste månedene. Det blir stadig vanskeligere å bevege seg utendørs, og mat er en blitt en mangelvare.

- Brød, som er det de fleste livnærer seg av nå, er blitt veldig dyrt. I tillegg er vi uten strøm mer enn ti timer av døgnet, sier en kvinnelig opposisjonsaktivist i Damaskus til NTB.

Av hensyn til egen sikkerhet ønsker hun å være anonym. Hun forteller imidlertid at på tross av den desperate situasjonen innbyggerne i Damaskus befinner seg i, så fikk Assads tale en lattermild mottakelse.

- Han fremstår som dum og totalt avsondret fra virkeligheten. Han lever i en annen verden. Noen sier at han ikke engang har TV hjemme. Han kan umulig høre lyden av bombene i Damaskus, sier kvinnen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.