- Assad vil drepe sivile med kjemiske våpen

Foto: KHALED DESOUKI (Afp)

Avhopper sier regimet har lagt konkrete planer for kjemiske angrep mot sivilbefolkningen.

Generalmajor Adnan Sillu, som deserterte for tre måneder siden, sa tirsdag at diktator Bashar al-Assad har konkrete planer om å bruke kjemiske våpen mot sivilbefolkningen i Syria.

Sillu var tidligere sjef for Syrias kjemiske våpenarsenal.

Avhopperen hevder han deltok i diskusjoner på høyt nivå om å anvende kjemiske våpen mot opprørere og sivile i Syrias nest største by.

- Vi hadde en seriøs diskusjon om bruken av kjemiske våpen, inkludert hvordan og hvor vi ville bruke dem. Vi snakket om dette som en siste utvei, som for eksempel ved at regimet mistet kontrollen over et viktig område som Aleppo, sier Sillu til The Times.

Dette er hans første intervju siden han hoppet av. Sillu, som nå bor i Tyrkia, sier diskusjonen om kjemiske våpen var årsaken til at han deserterte, ettersom han ble overbevist om at regimet omsider ville bruke det på sitt eget folk.

- Forsyne Hizbollah
Han avslører også at regimet vurderte å forsyne den militante gruppen Hizbollah i Libanon med kjemiske våpen.

- Det skulle brukes mot Israel, naturligvis, sier Sillu.

Vestlige etterretningsorganisasjoner har mistanke om at Syria har et arsenal med flere tonn kjemiske våpen, inkludert den dødelige nervegassen sarin, skriver The Times.

NY RAPPORT: Amnesty: Syriske sivile utsatt for vilkårlige angrep

Det har også blitt rapportert at Syria har flyttet rundt på sine kjemiske våpen til strategiske posisjoner det siste halve året. Det er antatt at Syria har den tredje eller fjerde største beholdningen av kjemiske våpen i verden.

Det finnes en rekke ulike varianter av kjemiske våpen - alt fra nervegasser, sennepsgasser, kvelegasser til blodgasser.

Nervegass, som rammer nervesystemet, er den mest kjente gruppen av kjemiske stridsmidler. Symptomer er pusteproblemer, kramper og brekninger.

- Veldig smertefullt
Syria skal angivelig ha både sennepsgass, som angriper huden, og sarin som er en svært giftig nervegass.

- Det er snakk om en umiddelbar død så fort man får nervegass i kroppen. Det er sikkert veldig smertefullt, men også en veldig rask død, har jurist ved Forsvarets høyskole, major Lars Morten Bjørkholt, tidligere uttalt til Nettavisen.

En eventuell kjemisk krigføring i Syria kan få katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen.

- Det som er en stor ulempe med kjemiske stridsmidler, er at det er vanskelig å skille mellom stridene og sivile. Hvis man for eksempel skal ta opprørere i en by, så vil det også ramme sivile og gå ut over alle. Det er veldig vanskelig å beskytte seg mot kjemiske våpen. Jeg vil anta at sivile og opprørere har liten mulighet til å beskytte seg mot slike våpen, sa Bjørkholt.

Masseødeleggelsesvåpen
Kjemiske våpen har blitt klassifisert av FN som masseødeleggelsesvåpen. Både produksjon og lagring av kjemiske våpen er forbudt i henhold til Kjemivåpenkonvensjonen av 1993. Syria har ikke signert avtalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.