RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ANDREW WINNING (Reuters)

- Assange kan utleveres til Sverige

Sist oppdatert:
Britisk høyesterett har besluttet at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige.

Det melder NTB.

Siden 2010 har australieren Julian Assange oppholdt seg i Storbritannia mens utleveringsbegjæringen fra Sverie har blitt behandlet i en rekke rettsinnstanser. I desember 2010 ble han arrestert. Få dager senere ble han løslatt mot kausjon, men han fikk ikke lov til å forlate landet.

Les: Wikileaks-gründer arrestert og Julian Assange løslates

I slutten av august 2010 ble det kjent at Assange var anklaget for voldtekt og seksuell trakassering under et besøk i Sverige. Han ble etterlyst gjennom Interpol, og den svenske statsadvokat Marianne Ny begrunnet arrestordren med at svensk politi ønsket å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av disse anklagene.

Assange har hele tiden hevdet sin uskyld.

Les: - Kvinnene samtykket til sex

Han motsatte seg utlevering og mener at anklagene er en personlig vendetta fra kvinnenes side.

Les: - Kan være en personlig vendetta

Assange har også vært etterlyst av amerikanske myndigheter siden juni 2010, og frykter at USA vil bruke Sverige for å få ham utlevert til USA. USA mener han er en trussel mot rikets sikkerhet. Årsaken er at WikiLeaks, som Assange grunnla og leder, offentliggjorde 90.000 dokumenter som omhandler USAs krigføring i Afghanistan.

Les: Slik vil USA få klørne i Assange

Wikileaks offentliggjorde også en hemmeligstemplet video som viste hvordan et amerikansk kamphelikopter hadde skutt ned personer i Irak. Også etter arrestasjonen har WikiLeaks offentliggjort en rekke hemmeligstemplede amerikanske dokumenter. Blant andre Nettavisen har skrevet en rekke saker basert på disse lekkasjene.

Les: Søk på WikiLeaks saker i Nettavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere