*Nettavisen* Nyheter.

- Asteroide kan treffe jorden om 25 år

Foto: NASA

NASA sier vi får syv år til å forberede oss.

13.02.11 21:31

Asteroiden Apophis har en hastighet på 38.000 kilometer i timen. Nå hevder russiske astronomer at den 300 meter brede asteroiden vil kunne treffe jorden 13. april 2036.

Men NASA har imidlertid anslått risikoen for at dette skal skje til å være minimal. Oddsen er på én til 250.000.

Først må asteroiden passere gjennom et gravitasjonshull, som er en passasje i rommet som endrer kursen til en passerende asteroide som følge av jordens gravitasjon, i tidsrommet april måned i 2029. Deretter vil det ta ytterligere syv år før den eventuelt treffer jorden.

- Svært liten risiko
Leder for NASAs Near Earth Object Program, Donald Yeomans, mener det er en ørliten risiko for at objektet vil slå ned i jorden.

- Situasjonen er den at i 2029, 13. april, så flyr Apophis svært nærme jordkloden innenfor en radius på fem ganger jordens størrelse, og det vil være litt av en begivenhet. Men vi har allerede utelukket muligheten for at den vil treffe (jorden) på det tidspunktet, sier Yeomans.

- Men på en annen side, hvis den passerer gjennom det vi kaller for et nøkkelhull når den er så nære jordkloden, da vil den så absolutt få endret sin kurs, slik at den smeller inn i jorden 14. april 2036, sier han til Life’s Little Mysteries.

- Sannsynlig kollisjonen
Russiske forskere, som hevder de har klart å forutse kursen til asteroiden, avholdt et møte for 14 måneder siden hvor de vurderte ulike tiltak som kunne endre asteroidens kurs.

- Den sannsynlige kollisjonen med jordkloden vil skje 13. april 2036. Vår oppgave blir å vurdere forskjellige alternativer, samt utvikle scenarioer og handlingsplaner avhengig av resultatene til de videre observasjonene av Apophis, sier professor ved Det statlige universitetet i St. Petersburg, Leonid Sokolov, til det russiske nyhetsbyrået RiaNovosti.

- Ingen Armageddon
Selv om russiske forskere anslår at dette vil skje, så mener Yeomans det er svært lite sannsynlig. Og selv om asteroiden er stor nok til å påføre enorme skader på jorden, vil den ikke kunne forårsake verdens undergang.

Dersom det skulle vise seg at Apophis vil få en kurs i retning av jorden, så vil NASA gjør grep for å hindre dette fra å skje. Den enkleste måten vil være å skyte et ubemannet romskip på asteroiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.