*Nettavisen* Nyheter.

- Asylsøkere får høyere prioritet enn de som trenger helsehjelp

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Tidligere Frp-leder Carl I.Hagen beskylder helseministeren for å føre folk bak lyset.

06.03.13 15:00

(SIDE2:) I et blogginnlegg angriper Hagen helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å lure befolkningen. Støre mener en åpning for mer bruk av private helsetjenester vil føre til at det offenlige vil sitte igjen med de dyre behandlingene.

- De private sykehusene vil velge å behandle de enkle og lønnsomme pasientene, men vil unngå pasientene med de kompliserte og sammensatte lidelsene, sa Støre til Dagbladet for få dager siden.

- Tøv
Prisen på behandlinger ved sykehus beregnes i et poengsystem, ut fra hvor mye ressurser de krever. Det er myndighetene som bestemmer hvor mange såkalte DRG-poeng en behandlig skal ha. Hagen peker på at alle behandlinger i utgangspunktet skal være like lønnsomme eller kostbare.

- Da er det jo Støres oppgave å endre poengene slik at behandlingene får lik verdi. Støre fører jo befolkningen bak lyset, sier Carl I. Hagen til Side 2.

Han peker på at private helsetilbydere har kapasitet til å operere langt flere pasienter.

- Det er jo helt galimatias å holde på sånn som i dag, sier han. Problemet med den rødgrønne regjeringen er at de forutsetter at kø er et gode, mener Hagen.

Han mener den rødgrønne regjeringen på denne måten vil begrense pengebruken.

- Hvorfor skal det være et tak?
Helseminister Støre har beskyldt Høyre for å kopiere Fremskrittspartiets sykehuspolitikk, noe Hagen forsåvidt synes er bra.

- Den eneste forskjellen mellom Høyre og Frp i sykehuspolitikken er at Frp er ærlige nok til å si at deres helseprogram vil koste så mye penger at det ikke har noen budsjettbegrensninger, sa Støre til Dagbladet i forrige uke.

Fremskrittspartiet ønsker seg ingen øvre kostnadsgrense.

- Hvorfor skal det være et tak på hvor mye staten skal bruke på sykehusbehandlinger, spør Hagen.

Han peker på at det ikke er noen begrensning på hvor mye som skal brukes på poster som sykepenger, svangerskapspermisjoner eller studentstipend.

- Det er heller ikke noe tak på hvor mange asylsøkere vi skal ta imot. Kommer det flere, så tilrettelegges det for flere. Asylsøkere har jo høyere prioritet enn de som trenger en sykehjemsplass eller helsehjelp i Norge, mener Hagen.

- Håpløst system
Side2 har den siste tiden skrevet om pasienter som ikke har orket eller kunne vente på operasjon hos det offentlige. En av dem er Øystein Lorentzen, som betalte 85 000 kroner av egen lomme for å slippe to års ventetid på en hjerteoperasjon. Dermed sparte han også staten for 1 000 000 kroner i sykepenger og operasjonskostnader.

- Dette illustrerer bare hvor håpløst helsesystem vi har i Norge, mener Hagen.

Han mener økt konkurranse kunne fjernet ventetiden på behanlinger, og dermed spart samfunnet for store kostnader.

- Alle andre steder snakker de om hvor bra det er med konkurranse. Men når det konkurranse innen drift av sykehus, og dessuten eldreomsorg, så sier de nei, sier han.

Side 2 har vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet, men helseministeren hadde desverre ikke anledning til å kommentere denne saken på nåværende tidspunkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag