*Nettavisen* Nyheter.

- Asylstrømmen kunne vært unngått

En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Asylstrømmen over Storskog til Norge kunne vært unngått dersom norske myndigheter hadde lyttet til russiske forslag, mener Senterpartiet og SV. Partiene krever nå asylsvar fra Anders Anundsen – ellers venter granskning.

23.12.15 06:56

Asyl- og flyktningestrømmen fra Russland har stanset helt opp ved Storskog grensestasjon. Rundt 5.500 personer kom over grensa fra Russland og søkte asyl i Norge i løpet av noen måneder i høst. Det skriver NRK Finnmark onsdag.

Etter at asyl- og flyktningestrømmen stoppet opp ved Storskog bruker Norge nå mye ressurser på å sende folk i retur tilbake over den norsk-russiske grensen. Dette kunne vært unngått, mener stortingsrepresentant og utenrikspolitisk talskvinne i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete.

– Det som er rimelig klart, er at det som kunne stanset asylstrømmen er ordendringen i et brev som Russland har spurt om lenge. Uten at regjeringen har løftet en finger. Her kunne man ha stanset asylstrømmen lenge før dersom man hadde lyttet til det russiske styresmakter kom med av ønsker, sier Navarsete til NRK Finnmark.

(saken fortsetter under)


Russisk forslag i 2012

Tidlig i november fortalte grenseinspektør Ulf Mathisen at Russland allerede i 2012 presenterte et løsningsforslag for Norge.

– Dette dokumentet kunne man ha endret ordteksten i. Det ville gitt russisk grensevakt en hjemmel til å snu disse på russisk side, sa Mathisen til NRK.

Justis- og beredskapsdepartementet avviste at Russlands forslag var løsningen. Men allerede i slutten av november adopterte Norge ordlyden i det Russland foreslo i 2012. Da ordlyden ble endret stoppet også flyktning- og asylstrømmen over den norsk-russiske grensen.

Mener regjeringen holder tilbake informasjon

– Det er nok ikke slik at en setning i en tilbakemelding til russiske myndigheter endrer på alt. Men det kan være en del av et større bilde. Og der er altså slik at her var det ingen «quick fix». Det sa jeg den gang, og jeg tror fremdeles at det ikke er noen «quick fix» som gjør at det ikke kommer asylsøkere nå. Og vi er heller ikke sikre på at det vil vare slik framover, sier statssekretær Jøran Kallmyr til NRK Finnmark

Senterpartiet og SV ønsker nå å ta saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen, fordi de mener regjeringen holder tilbake informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag