*Nettavisen* Nyheter.

- At islam har skylden, er en overforenkling av Hege Storhaug

Muslimenes inntreden i det norske samfunnet står i fare for å vende tilbake «til et Norge med trekk fra vår egen middelalder», skriver Hege Storhaug i boken. Foto: Foto: Harald Fjeldalen (Nettavisen)

- Det er vanskelig å si at en bok som inneholder feil og skjeve fremstillinger, er viktig, sier Lars Gule.

28.10.15 15:39

Hege Storhaug frykter et Norge som vender tilbake til middelalderen om ikke politikere og myndigheter står opp mot et ytterliggående islam.

I sin nye bok «Islam - den 11. landeplage» spør hun blant annet om vi med muslimenes inntreden i det norske samfunnet står i fare for å vende tilbake «til et Norge med trekk fra vår egen middelalder – preget av religiøst diktatur og kvinneundertrykking, fravær av demokrati, sterke skiller mellom folk og styresmakt, dype voldelige konflikter» og «et land der et flertall av befolkningen lever i fattigdom».

- Mye mer enn religion

Islamforsker Lars Gule sier det enkle svaret er at dette ikke stemmer. Han har ikke lest boken, men lest Nettavisens artikler om boken og flere av Storhaugs kronikker den siste tiden.

- Dette handler om utrolig mye mer enn religion. Det handler om migrasjon med en annen kultur, vanskeligheter ved å etablere et flerkulturelt samfunn, og fremmedgjøring, eller utenforskap som enkelte kaller det, sier Gule til Nettavisen.

Les også: Kontroversiell forfatter lanserer bok om islam

Klikk på bildet for å forstørre.

Bokcover Hege Storhaugs Islam Den 11. landeplage. Foto: Faksimile

- Dessuten handler det om ungdomsopprør. Og en global situasjon i stor endring. Hvor det faktisk er Vesten, vår del av verden, som står for den meste delen av vold og undertrykkelse.

Han mener islam utgjør kun en liten del av forklaringen.

- Flertallet av muslimer er snille og ikke-voldelige, og representerer ikke den trusselen Storhaug fremstiller muslimer og islam som.

Hege Storhaug legger ikke skjul på sine sterke meninger. I desember i fjor stilte hun i Det store intervjuet med Nettavisen.

- Ikke vanskelig å finne eksempler på vold i islams navn

- Har hun rett i at islam kan være voldelig?

- Ja, det finnes eksempler på dette, at noen i taler påstår seg å tale på vegne av islam. Den islamske stat (IS) er et eksempel på det. Det er overhodet ikke vanskelig å finne eksempler på vold i islams navn gjennom historien.

- Derfor er det så viktig å holde tungen rett i munnen og faktisk gjøre en vurdering av en helhetlig historie. Ellers ender man opp med en overforenkling av den som Hege Storhaug og Human Rights service (HRS) gjør. Nemlig at islam har skylden, sier Lars Gule.

Les også: – Etnisk norsk mann skal ha blitt radiaklisert av Profetens Ummah - dømt for ran og fikk samfunnsstraff som ble gjennomført i moské

Trenger noen som kan tilbakevise faktiske feil

Storhaug skriver i boken at hun er alvorlig bekymret, bekymret for at Vestens frihetsorienterte kultur må vike i møte med en gudstro fylt av jødehat, et fiendtlig syn på kvinner, et islam som forsvarer drap på frafalne og som målrettet arbeider for å etablere islamske normer i vestlige samfunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er vanskelig å si at bok som inneholder feil og skjeve fremstillinger er viktig, sier islamforsker Lars Gule. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)


Debatten om innvandring og asylpolitikk trenger en kritisk stemme som Hege Storhaug og Human Rights Service, skriver Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum.

- Er påstandene til Storhaug farlige?

- De kan være det. Når det blir mange av dem og de systematisk framsettes slik hun og HRS gjør over tid. De er opplagt et bidrag til en selvoppfyllende profeti. Retorikken er polariserende og stigmatiserende og det fører til en helt forutsigbar reaksjon.

Han mener boken kan ha en funksjon, om det hadde kommet en saklig diskusjon ut av den.

- Hadde vi fått en saklig diskusjon rundt dette og noen kunne tilbakevise de faktiske feilene og de uholdbare vurderingene, og på den måten bidra til folkeopplysning. Da kunne det komme noe godt ut av dette. Nemlig at kompetansen og kunnskapen rundt islam vokser i det norske samfunn.

For unyansert

- Men det krever at motstemmene får like store oppslag slik boken får, der har jeg mine tvil. Dessuten er det er slik at vi har en tendens til å søke bekreftelse. De med en fordomsfull oppfatning vil ikke være interessert i å høre motstemmene. De som i utgangspunkt er kritiske til HRS vil vel heller ikke gå inn i denne boken i noen særlig grad.

- Et det en viktig bok?

- I utgangspunktet tenderer jeg til å si nei. Min kjennskap til Storhaugs faglighet er at den inneholder for mange unyanserte og uriktige påstander. Det er vanskelig å si at bok som inneholder feil og skjeve fremstillinger er viktig, sier Lars Gule.

Vil du diskutere dette temaet kan du gjøre det i denne artikkelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.