- At politiet selv må ut og advare, viser at Faremo har mistet kontrollen

Foto: (Montasje)

Raser etter Nettavisens avsløringer.

11.07.13 16:36

Torsdag kunne Nettavisen fortelle om en kraftig frustrasjon innad i politiet fordi en nå snart to år etter 22. juli, fortsatt ikke har fått på plass såkalt fremskutt lagring av våpen i politihelikopteret.

Dette betyr i klartekst at politiet har tilgang til våpen i helikopteret, slik at de kan gripe inn i farlige situasjoner når de er først fremme til en farlig situasjon.

Har ikke kunnet gripe inn

- Helikoptrene har vært i konkrete situasjoner der besetningen har følt et behov for bevæpning, og der de føler at det at de ikke har vært bevæpnet, har hindret tjenesteutførelsen, sa Kristin Aga, leder i Oslo politiforening, til Nettavisen.

Foto: Politiet (Politiet)

- Det var en skyteepisode der en person var skutt og skadd. Da kom politihelikopteret cirka 15 minutter før første politienhet kom til stedet. Ambulanse og et ambulansehelikopter var også på stedet, men de kan ikke rykke fram til området før det er klarert av politiet, fortalte hun

- Helikopteret ba om å lande, men det ble avvist fordi de som ledet operasjonen ikke ønsket at politiet skulle lande uten bevæpning.

Det er satt igang en prosess for å se om lagring kan bli mulig, men saken ligger nå hos Politidirektoratet.

Les også: - Frustrerte fordi de ikke har våpen

- Total beslutningsvegring

Leder av Justiskomiteen, Per Sandberg, mener det er en skandale at det fortsatt er slik at politihelikopteret ikke kan gripe inn i konkrete situasjoner etter alt man lærte etter 22. juli.

- Dette viser nok en gang regjeringens mangel på handlekraft. De bestiller utredning på utredning, og viser en total beslutningsvegring. Norsk politi forfaller, og få av tiltakene Gjørv-kommisjonen påpekte er fulgt opp, sier Sandberg til Nettavisen.

Foto: Holm, Morten (NTB Scanpix)

- Fremskutt lagring av våpen i politihelikoptrene burde være en selvfølge. Det er ikke kunnskapen det står på, vi har en drøss av utredninger som påpeker utfordringene i norsk politi, også når det gjelder helikoptertjenesten. Dessverre er beslutningsvegring på justisområdet blitt denne regjeringens varemerke.

- En selvfølge

Sandberg er mener det er spesielt at politiet selv må ut og advare om situasjon.

- At politiet selv må ut og advare, viser at Justisminister Faremo har mistet kontrollen. Det bør være en selvfølge at politiet har verktøyene de behøver for å utføre oppdragene sine på en faglig god måte.

- Antallet politifolk har sunket fra 1,8 per tusen innbyggere til 1,6 under denne regjeringen. I tillegg får vi nå stadig flere eksempler der politiet selv går ut og advarer om mangelfullt utstyr og dårlig organiserin, avslutter Frp-nestlederen.

- En flopp

I en kommentar fra Politiforums redaktør, Ole Martin Mortvedt, kommer det frem at ansatte i politiet selv anser hele politihelikopterberedskapen som en flopp.

«Helikopter kan tilby politiet i hovedsak tre tjenester:

  1. Kommando og observasjonsplattform
  2. Transport av mannskaper
  3. Ildstøtteplattform

I dag er det bare pkt. nr. 1 som er gyldig for politihelikopteret, og da bare på det sentrale Østlandet når noe skjer. I realiteten har ikke politiet fått dekket et beredskapsmessig behov for hverken transport eller ildstøtte til å håndtere en pågående situasjon. Det er et faktum.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.