*Nettavisen* Nyheter.

- Atombomben ville ha gruslagt Oslo

Foto: Google maps

- Massebranner og raserte bygninger ville tatt livet av utallige mennesker, sier atomforsker om dagens atomtest.

13.02.13 12:31

Nord-Korea utførte sin tredje atomprøvesprengning klokken 03.27 natt til tirsdag, norsk tid. Atomtesten førte til at FNs sikkerhetsråd innkalte til hastemøte tirsdag kveld. Et samlet sikkerhetsråd har fordømt handlingen og vurderer «passende tiltak».

Pyongyang sa i en uttalelse at atomtesten var en respons på amerikansk fiendtlighet.

Overvåkingsbyråer i Wien anslår at den underjordiske atomvåpensprengningen hadde dobbel så stor sprengkraft som testen i 2009, ifølge BBC.

- Sprengkraft på 17 kilotonn
Norsk atomforsker mener imidlertid at sprengkraften kan være enda kraftigere. Atomforskeren gir to estimater for sprengkraften til tirsdagens prøvesprengning.

- Det ene er NORSAR sitt, som er på 10 kilotonn. Det er i samsvar med at berggrunnen i testområdet ligner på russernes testfelt i Novaja Semlja. Det andre estimatet er mitt eget, og det er på 17 kilotonn. Det er basert på hva vi vet om de to forrige testene - de internasjonalt mest anerkjente estimatene - og hva vi kan slutte oss til om berggrunnen fra disse, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Begge disse tallene er nokså nært sprengkraften til bomben som ble sluppet over Hiroshima, som var cirka 13 kilotonn. Der døde anslagsvis 140.000 mennesker. Det meste innenfor tre kilometer ble jevnet med jorden. Nedfallet rammer langt videre, siden det blir ført med vær og vind, sier Kippe.

- Ring 2 ville blitt lagt i grus
Om en tilsvarende atombombe hadde blitt detonert over Oslo sentrum, så ville konsekvensene ha vært katastrofale for store deler av hovedstaden.

- Hvis du skal overføre det til Oslo, så kan du anslagsvis si at det meste innenfor Ring 2 ville blitt lagt i grus. Massebranner og raserte bygninger ville tatt livet av utallige mennesker. Hele Østlandet kunne tenkes å merke radioaktivt nedfall, avhengig av værforholdene, sier Kippe.

Sør-Korea har gått langt i å antyde at nordkoreanerne planlegger å gjennomføre ytterligere tester i nær framtid. Sørkoreansk etterretning mener det er mulig at Nord-Korea vil gjennomføre en ny atomprøvesprengning førstkommende lørdag for å markere bursdagen til avdøde Kim Jong-il, skriver The Times.

Men Kippe sier det ikke foreligger noe spesifikk informasjon om at det skal komme flere tester.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Høyanriket uran
Kippe sier at tirsdagens atomtest skiller seg ut fra de tidligere atomtestene i henholdsvis 2006 og 2009.

- En ting som skiller seg fra testene i 2006, bortsett fra sprengkraften, er at Nord-Korea denne gangen kan ha benyttet seg av høyanriket uran. I de to forrige testene hadde de trolig ikke denne muligheten, men de har et kjent anrikningsanlegg som kan ha blitt brukt til å produsere våpenuran, sier Kippe.

En av årsakene til at Nord-Korea trolig fokuserer på uran framfor plutonium, er fordi plutoniumbeholdningen er veldig begrenset. Dermed har de lagt ned produksjonslinja for plutonium.

- Så en test med plutonium vil ikke gi størst gevinst for et langsiktig kjernevåpenarsenal, sier Kippe.

Kompakt ladning
Atomforskeren sier at en plutoniumbasert test også vil åpne for en mer kompakt ladning enn det en uranbasert test vil gjøre. Den store frykten er at nordkoreanerne skal kunne utvikle atomstridshoder som er små nok til å festes på langtrekkende raketter, og dermed utgjøre en fare for blant annet USA.

- Nord-Koreas satsing på ballistiske missiler, samt deres begrensede plutoniumbeholdning, taler for at landet har forsøkt å gjøre store teknologiske skritt ved alle sine tre tester. Det vil si at de trolig har testet ladninger som har vært nokså kompakte med tanke på å få plass i nesepartiet på et ballistisk missil. Det hevdes dessuten at Nord-Korea har forsøkt på så lite som 4 kilotonn i testen i 2006, noe som tyder på at målsettingen allerede da var en svært kompakt ladning, sier Kippe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: North Korean Tv

- True amerikansk fastland
Nord-Korea gjennomførte en rakettoppskytning i desember måned i fjor. Pyongyang hevdet hensikten var å skyte opp en kommunikasjonssatellitt i bane rundt jorden. Men Vesten frykter at oppskytningen er et ledd i atomvåpenambisjonene.

- Nord-Korea har nylig også uttalt at de snart vil kunne true det amerikanske fastlandet med kjernevåpen. Det setter satellittoppskytningen i desember i et perspektiv. Bæreraketten til denne oppskytingen vil kunne slynge et kjernevåpen flere tusen kilometer, og på sikt kanskje true det amerikanske fastlandet, sier Kippe.

Atomforskeren sier det er vanskelig å få bekreftet om Nord-Korea benyttet uran eller plutonium under tirsdagens prøvesprengning.

Årsaken er at testen ble gjennomført på én kilometers dybde, ifølge US Geological Survey, noe som gjør det vanskelig å måle radioaktive edelgasser som xenon. Målingene av xenon kan enten bekrefte eller avkrefte om det er benyttet plutonium.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyodo

Norge fordømmer
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge fordømmer atomprøvesprengningen, og at han er bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for den regionale sikkerheten i Asia.

- Verdenssamfunnet må stå samlet i sin fordømmelse av prøvesprengningen og i kravet om at Nord-Korea må avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger. Jeg oppfordrer alle involverte parter til å gjenoppta den politiske dialogen så snart som mulig. Her påligger det Nord-Korea et særlig ansvar, sier Barth Eide i en uttalelse.

Ifølge norske eksperter hos NORSAR kunne atomprøvesprengningen registreres av norske målestasjoner i både Hedmark og Karasjokka, melder Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.