RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Den siktede gjerningspersonen mener drukningen og fastbindingen til en betongblokk var så human som mulig.
Den siktede gjerningspersonen mener drukningen og fastbindingen til en betongblokk var så human som mulig. Foto: Maylén Annie Hanssen

- Avlivingen skjedde så humant som mulig

Sist oppdatert:
Hundeieren mener han gjorde det rette - Noah krever maksimal straff.

I dag meldte politiet at det forligger en tilståelse i hundedrapssaken i Moss.


Overfor TV 2 sier mannen som omtales som eieren at det ble gjort i beste hensikt.

– Avlivingen skjedde så humant som mulig. Hunden var en omplasseringshund, som hadde blitt vanskjøttet av den første eieren. Den hadde hatt flere eiere før oss, og var helt i villrede. Den bet også. Slik jeg forsto det, skulle den avlives i utgangspunktet, sier han.

Han avviser samtidig på det sterkeste at dette skjedde fordi han selv skulle på ferie, slik mange har hevdet.

Vil ha lovens strengeste straff

NOAH mener at det er viktig at politiet benytter saken til å vurdere straffenivået for grov mishandling av dyr, melder Moss Avis.

- Grove brudd på dyrevelferdsloven har strafferamme på 3 års fengsel. Imidlertid er denne rammen hittil ikke brukt på tross av en rekke grove saker som bl.a. NOAH har anmeldt. Vi ser at mishandling som har ført til store lidelser kun får noen tusen i bot og få dagers fengsel. For å heve dyrs rettslige status og gi et tydelig signal om at samfunnet tar slik mishandling på alvor, er det nå viktig at politiet tar et oppgjør med egen praksis og vurderer om straffenivået som man tidligere har lagt seg på er korrekt, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen, i en pressemelding.

Store lidelser

En lignende sak ble anmeldt av NOAH i Sør-Trøndelag, hvor en mann innrømmet å ha låst inn hunden sin i et bur levende, for så å hive den på sjøen. Han fikk 5000 kroner i bot og 18 dagers betinget fengsel.

- Retten karakteriserte handlingen som "grusom" og erkjente de store lidelsene dyret var gått igjennom. Handlingen vitner om en empatiløshet som gir grunnlag for langt større oppfølging i forhold til lovbryterne, og ikke minst et klarere signal fra samfunnet om at handlingen er alvorlig. NOAH ønsker ikke en repetisjon av denne saken, i saken om Lucas, og håper at politiet og retten ser alvoret i situasjonen og at det utmåles straff deretter, sier Martinsen.

LES OGSÅ: Tilståelse i Krapfoss-saken

I mars i år sendte Politidirektoratet ut brev til politikamrene og ba dem "sikre at kriminalitet mot dyrevelferd blir tilstrekkelig analysert og vurdert".

- NOAH mener at det i denne instruksen fra Politidirektoratet ligger et rom for å vurdere praksisen med straffeutmåling for grov mishandling, og at dette er et av de områdene hvor politiet må vurdere om de har en feilaktig vurdering: NOAH mener at det skal sendes et sterkere signal fra samfunnet til en som har påført en levende skapning lidelse, enn en som skitner til fortauet eller ødelegger en gjenstand. Vi er sikre på at dette er i tråd med de flestes rettsforståelse, sier Martinsen.

I mai i år anmeldte NOAH drukning av en annen hund innelåst i et bur til Midtre Hålogoland Politidistrikt, og i juli ble drukning av en katt innelåst i et bur anmeldt til Sotra og Øygarden lensmannskontor. Ingen av sakene er ennå avgjort.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere