- Bakkebø ville ha meg drept

Den siktede i det såkalte Frekhaug-drapet har forklart at den drepte ville ha ham drept. Det er en farlig vei å gå

26.03.06 12:40

Den siktede i det såkalte Frekhaug-drapet har forklart at Bakkebø ville ha ham drept.

Det var den den ettersøkte og gjeldstyngede forretningsmannen Harald Bakkebø som ble drept i en arbeidsbrakke på Frekhaug utenfor Bergen av sin livvakt og forretningspartner,

Forklaringen til gjerningsmannen er en farlig vei å gå for en som skyter den ubevæpnede Bakkebø som han sier skal ha satt en pris på hans hode.

Leiemorder
Politiet i Bergen finner teorien så interessent at de har avhørt en estlender som har jobbet sammen med den siktede.

- Avhøret er nå foretatt, men jeg vet ikke hva som er kommet fram, sier Ole Bjørn Mevatne som er politiadvokaten som har saken.

- Kan flere bli siktet i saken?

- Det er ingenting som tyder på det nå? Mevatne har tidligere forklart at den endelige tiltalen fortsatt er åpen.

Den siktedes ene forsvarer, Per Magne Kristiansen bekrefter at den siktede har forklart at Bakkebø ville ta ham av dage og at han forlot møtet i brakken for å hente riflen sin. Denne ville han bruke til å skremme Bakkebø til å fortelle at han hadde bedt en leiemorder ta ham av dage. Kristiansen sier han ikke vet hva som er kommet fram ettersom det ikke finnes noe utskrift ennå av avhøret med estlenderen. Avhøret ble foretatt på video. Men han tror avhøret vil bekrefte at den siktedes forklaring er riktig.

Stor gjeld
Siktede og den drepte hadde tette bånd. Eks-konen til den drepte forteller at Bakkebø nærmest underholdt sin kompanjong, som er gjeldslave. Han hadde fungert som Bakkebøs livvakt, og skal ha skjult ham for kreditorer samt, i følge ubekreftede meldinger, fra torpedoer som ville hente ham til USA der han hadde en dom på seg for å skylde over en milliard kroner.

Siktede fremsto også som hundre prosents eier av selskapet New Century Holding, der Bakkebø var styreleder. Dette selskapet var implisert i svindelen Bakkebø ble dømt for i USA. Det er uklart hvorfor siktede « eide» selskapet som hadde 10 mill i gjeld.

Per Magne Kristiansen avviser på det sterkeste at dette eller pengeutpressing har noe med denne saken å gjøre.

Tallinn-sporet

Men noe må ha gått galt, og det siste som ble sagt i brakken før skuddene falt var: "Hva gjorde du i Tallinn?" Det er her siktede skal ha forklart at Bakkebø hadde betalt noen for å ta ham av dage. Det farlige med en slik forklaring, er at dersom det er motivet, så kan det drapet blir vurdert til å være overlagt. Siktelsen lyder på forsettlig drap, og den siktedes forklaring har så langt vært at skuddet gikk av ved et uhell, da han siktet riflen mot Bakkebøs hode.

Kilder iBergen.no har vært i kontakt med forteller at siktede skal ha følt seg nok truet til å gå med skuddsikker vest og våpen på byggeplassene han jobbet på den siste tiden.

Estlenderen som nå har vært i avhør jobbet sammen med siktede på flere prosjekter, og hadde firma registrert på tomten der drapet fant sted. Hans forklaring vil forhåpentlig kaste lys over hva Bakkebø hadde gjort i Estland og bekrefte eller avkrefte hvor vidt Bakkebø ville ha siktede av dage.

Varetekten går ut i kommende uke, og den blir ventelig søkt forlenget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.