*Nettavisen* Nyheter.

- Bandene tester både alarmsoner og rykktid

Foto: (Overvåkningskamera Skan-Kontroll)

- Tyvene oppsøker oss ukentlig. Det virker svært organisert, sier sikkerhetssjef.

10.06.13 21:27

Nettavisen har ved flere anledninger skrevet om utenlandske pantetyver som stjeler og repanter flasker for tusenvis av kroner. Panten stjeles enten fra lagere i matbutikker eller direkte fra pante- og gjenvinningsfirmaet Norsk Resirk.

Metodene for å få flaskene pantbare er bruk av trykkluft eller pinner. Ifølge Norsk Resirk er det flasker for om lag 400 kroner i hver av posene som stjeles. Tyveriene startet for fullt i fjor. Selskapet tapte mer enn 600.000 kroner på kriminaliteten i 2012.

- I fjor sommer begynte flere å bryte seg inn i anlegget vårt på Alnabru. De ansatte opplevde dette som en stor påkjenning og mange var redde for å starte anlegget, fordi de fryktet at tyver kunne ha gjemt seg inne i maskinene, har direktør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk tidligere uttalt til Nettavisen.

Les saken: Her lurer han automaten trill rundt

Ukentlige forsøk på svindel og tyveri
Selskapets sikkerhetssjef, Tom Normann, sier at Norsk Resirk i perioden fra 1. april til 1. juni hadde 21 forsøk på svindel og tyveri fra anlegget. Normann forteller at selskapet ukentlig får besøk av tyver, men opplyser at antall tyverier har sunket etter at det ble installert et nytt og avansert videoovervåkningssystem.

På bildet øverst i saken kan du se hvordan de røde strekene definerer områder hvor systemet er satt til å alarmere ved bevegelse innenfor gitte tidsrom, og sende en alarm til en operasjonssentral. De gule strekene er en visualisering av bevegelsen systemet har fanget opp. På overvåkingsbildet vises en person som går på taket, et område hvor all aktivitet i utgangspunktet er uønsket.

- Systemet sender da en alarm direkte til operasjonssentralen, som agerer i henhold til gitte instrukser, forklarer Lars Huse Ramstad, sikkerhetskonsulent i Skan-Kontroll, som er ansvarlig for overvåkingssystemene hos Norsk Resirk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

TIPS? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Anmelder alt
Forrige uke uttalte selskapets driftsleder på Alnabru, Ståle Andre Maldum, at ikke har kapasitet til å pågripe tyvene når de tas på fersken.

- Vi ringer politiet, men opplever ofte at de ikke har kapasitet, sa han.

Sikkerhetssjef Normann mener dialogen med politiet er god.

- Vi har et godt samarbeid med Skan-kontroll, Securitas og politiet. Alle tyveriforsøk og henvendelser anmeldes. Etter at vi oppgraderte sikkerheten og kameraovervåkingen har flere blitt pågrepet og vi har klart å få tilbakeført mer stjålen pant, sier sikkerhetssjefen. Han legger til at noe av problemet i fjor var at tyvene brøt seg inn i selve anlegget, noe de har ikke klart i år.

- Men de kommer seg likevel inn i conteinerne våre som er fylt med panteflasker, sier han.

Les også: Her fanges pantetyven

Organiserte kriminelle
Sikkerhetssjefen opplyser at alle de pågrepne som er anmeldt til politiet er romfolk.

- De virker svært organisert. Foreløpig har jeg kun observert dem til fots. Vi opplever at de i løpet av natten tester blant annet alarmsoner og rykktid. Av det vi har observert virker det som tyvene danner grupperinger der alle har har ulike funksjoner under tyveriet. Noen lasser panten mens andre bærer vekk, sier han.

Panten som stjeles fra conteinerne ligger i gjennomsiktige resirkposer. Etter tyveriet bæres den vekk i de samme posene, for så å bli byttet om før tyvene drar til butikken for å repante.

- Det er et problem som drar enorme ressurser fra oss og politiet. Det eneste vi kan gjøre for å unngå dette er å fortsette samarbeidet med politiet, sier Normann.

Les også: - Slik stjeler de for titusener

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.