RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bare mer gjeld kan redde videre oppgang

Sist oppdatert:
En av Norges mest skeptiske økonomer, Svein Haga, mener at kun opptak av mer privat gjeld i USA kan forsvare ytterligere oppgang på børsene. Han ser et volatilt men flatt aksjemarked fremover
- Det som er annerledes enn tidligere oppganger, er at summen av tiltakene denne gangen er mye sterkere, sier rådgiver Haga til Finansavisen tirsdag, i en kommentar til den voldsomme børsoppturen de siste månedene.

Haga viser til pengepolitikk, skattelettelser og de rekordhøye amerikanske budsjettunderskuddene, men sier samtidig at det som er skremmende er at veksten ikke er høyere tatt i betraktning alle tiltakene som er satt i verk.

Han mener det vil være rart om markedet skal fortsette å reprise seg oppover i den fasen det nå er inne i.

- Det er overkapasitet, liten investeringsvilje og gjeldsproblemer. Gjelden begynner å bli plagsom, og det kan gi økende amerikansk ledighet. Det kraftige budsjettunderskuddet er årsaken til den veksten vi ser, men forbruket kan ikke øke så veldig mye mer, sier Haga til Finansavisen, og mener at de private må ta på seg enda mer gjeld skal veksten øke i USA.

Haga opprettholder sin fair value på den brede S&P-500 indeksen på 970-1.000., og tror på en sidelengs utvikling i aksjemarkedet fremover.

- Det blir et traders marked. De som går inn og kjøper en kurv med aksjer nå i den tro at den skal være mer verdt om tre til fem år, tror jeg gjøt noe uklokt, sier Haga til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere