RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STR (AFP)

- Barn ble fanget i nett, hakket i hjel og skalpert

Sist oppdatert:
Innbyggerne begraver sine drepte barn i massegraver.

Natt til søndag ble de tre nigerianske landsbyene Dogo Nahawa, Ratsat og Zot angrepet av det som antas å være muslimske bander.

Over 200 mennesker er bekreftet drept, men menneskerettighetsorganisasjoner anslår at det endelige tallet er over 500 døde.

De fleste var barn og kvinner, og ifølge vitner ble flere barn skalpert. Og på bakken ligger avkuttede barnelemmer blant forbrente lik, skriver The Times.

Hakket i hjel med macheter
Selve massakren varte i to til tre timer. Hytter og hus ble brent til grunne, og innbyggerne som forsøkte å flykte fra de muslimske gjengene ble fanget med nett og dyrefeller, for deretter å bli skutt eller hakket i hjel med macheter.

Erkebiskop Ben Kwashi i byen Jos, som ligger halvannen mil fra de tre landsbyene, besøkte en av de rammede landsbyene mandag. Han forteller om det grusomme synet som møtte ham.

- Jeg så spedbarn og tenåringer. Alle ble slaktet og angrepet bakfra, kuttet med macheter i nakken og i hodet. Det var dype kutt i munnene til babyene. Stanken. Folk jamret og gråt, forteller erkebiskopen til The Times.

Sekterisk vold
Området rundt byen Jos er preget av sekterisk vold mellom kristne og muslimer, og helgens angrep skal være en hevnaksjon for sammenstøt i januar måned hvor mellom 200 og 300 menneskeliv gikk tapt.

Nå krever menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch at Nigeria straffefølger de som var ansvarlig for søndagens massakre.

Tusenvis av menneskeliv har gått tapt i sammenstøt mellom fulaniene, som er nomadiske, muslimske kvegeiere, og kristne fastboende bønder det siste tiåret.

- Denne typen voldshandlinger har krevd tusenvis av menneskeliv i delstaten Plateau det siste tiåret, men ingen er blitt stil til ansvar. Nå er det på tide å handle, sier Corinne Dufka ved Human Rights Watch til Reuters.

Massegraver
I Dogo Nahawa ble flere titalls ofre gravlagt mandag, melder Reuters. De lemlestede og forbrente likene ble forsiktig senket ned i massegraver.

Så langt skal 95 mennesker ha blitt pågrepet for de bestialske drapene.

- Vi har gjennomført 95 arrestasjoner, men samtidig har over 500 mennesker blitt drept i denne grusomme handlingen, sier politisk rådgiver i lokalregjeringen i delstaten Plateau, Dan Manjang, til nyhetsbyrået AFP, ifølge BBC.

Nigerianske myndigheter har mobilisert flere soldater i området for å hindre en eskalering av den sekteriske volden. Hensikten er å hindre at flere våpen kommer i omløp blant de voldelige gjengene.

Jos har vært under militært portforbud siden januar etter at flere hundre mennesker ble drept i sammenstøt mellom kristne og muslimer. Mange hevder søndagens massakre var en ren hevnaksjon for sammenstøtene i januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere