*Nettavisen* Nyheter.

- Barn drepes og tortureres

Foto: REUTERS TV (Reuters)

Syriske barn hevder de blir brukt som menneskeskjold.

12.06.12 12:31

(Nettavisen/NTB): En FN-rapport avdekker at barn blir brukt aktivt i regimesoldatenes krigføring mot opposisjonen. Det opplyser FNs spesialutsending for barn i væpnet konflikt, Radhika Coomaraswamy. Hun forteller at FNs folk kommer tilbake fra Syria med grusomme beretninger.

- Unge barn bli drept
Coomaraswamy hevder barn blir torturert i fangenskap og drept i massakre. Barn hevder de blir plassert på stridsvogner for å hindre angrep fra opposisjonen, melder BBC.

- Mange soldater snakket om at de skjøt inn i sivile områder, og så barn, unge barn bli drept, sier Coomaraswamy til BBC.

- Vi har også vitnesbyrd og så barn som hadde blitt torturert, og bar torturmerkene med seg. Vi har også blitt fortalt av barn at de ble plassert på stridsvogner og brukt som menneskeskjold, slik at stridsvognene ikke ville bli beskutt, fortsetter hun.

- Barn blir rekruttert
Hun kommer også med kritikk til opposisjonen, Den syriske frigjøringshæren.

- For første gang har vi hørt om barn som blir rekruttert av Den syriske frigjøringshæren, hovedsakelig i medisinske og serviceorienterte jobber, men likevel på frontlinjen.

Samtidig krever FNs generalsekretær Ban Ki-moon at FN-observatørene i Syria får adgang til den omringede byen Al-Haffa.

Ifølge lokale innbyggere har de syriske regjeringsstyrkene angrepet opprørere i Al-Haffa med kamphelikoptre.

Krever adgang
I en uttalelse mandag krevde Ban at FN-observatørene, som ledes av den norske generalmajoren Robert Mood, umiddelbart må få adgang til byen. Mange sivile er blitt drept i helikopterangrep i Al-Haffa og flere andre byer, ifølge generalsekretæren.

Han advarte om at situasjonen i Syria er i ferd med å forverre seg og at hæren trapper opp angrep som rammer sivile, mens opprørerne trapper opp sine angrep på regjeringsstyrkene.

Regjeringen i USA uttrykte mandag bekymring for at regimet i Syria kan være i ferd med å planlegge en ny massakre. Tidligere er det anslått at over 160 mennesker ble drept i massakrene i Al-Kubeir og Houla som fant sted i forrige uke og i slutten av mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.