- Barn og gravide hogget i hjel

Foto: LIONEL HEALING (AFP)

Fordømmer FNs innsats for sivilbefolkningen i Kongo.

04.02.09 18:15

I den østlige delen av Kongo har minst 900 mennesker blitt drept siden jul, blant dem barn, gravide kvinner og eldre. Leger Uten Grenser kritiserer FN for manglende evne til å beskytte sivile.

- Det finnes dessverre ingen til å beskytte dem, og nå venter svært mange mennesker forgjeves på humanitær hjelp. Hjelpen kommer imidlertid sjelden fram på grunn av sikkerhetssituasjonen i området. Vi er overrasket over FN-styrkenes uvirksomhet i møte med den målrettede volden, forteller Marc Poncin, som er Leger Uten Grensers (LUG) operasjonelle leder i Den demokratiske republikken Kongo, i en pressemelding onsdag.

- Henrettet systematisk
Ifølge organisasjonen er titalls byer brent ned, hundrevis av mennesker er hogget eller slått i hjel og flere menn, kvinner og barn er bortført. Opprørsgruppen Lord’s Resistance Army (LRA) har siden før jul terrorisert befolkningen i Haut-Uélé i den nordøstlige delen av landet.

En av de overlevende etter den såkalte «julemassakren» første juledag, beskriver sin egen hjelpeløshet etter opprørsgruppens nedslaktinger.

- De tok min familie og mine venner ut til gresslettene og henrettet dem systematisk, og ingen ble spart: Barn, nyfødte, gravide kvinner og eldre, alle ble drept. Fra min landsby ble mer enn 60 mennesker drept, har han fortalt til Leger Uten Grenser.

Trenger 3000
FN på sin side sliter med å finne 3000 nye fredsbevarende soldater til området.

- Jeg beklager å informere at til tross for organisasjonens store innsats for å samle ressursene som trengs, så har ikke så mange land tilbudt å sende soldater som vi hadde håpet, skriver generalsekretær Ban Ki-moon i et brev til FNs sikkerhetsråd tirsdag.

FN har spurt 65 land om å bidra til styrken, blant annet Norge, som vurderer å sende norske soldater. Kun Bangladesh og Belgia har så langt sagt ja til å sende styrker, melder Reuters.

250.000 mennesker er drevet på flukt siden august, og flere tusen er drept i kamper mellom tutsiopprørere og regjeringssoldater støttet av hutumilits i det østlige Kongo.

I desember sa Ban Ki-moon at det vil ta mellom to og seks måneder å få FN-styrkene på plass, og at det derfor var behov for en midlertidig styrke. Så langt er det derimot kun utstyr som er sendt til det krigsherjede området.

- Prioritet
- Sikkerhetsrådets resolusjon 1856 fra 22. desember i fjor, sier at beskyttelsen av sivile er en prioritet for FNs fredsbevarende styrker i Kongo. MONUC-styrken må derfor ta sitt ansvar, og kan ikke lenger stå på sidelinjen når befolkningen i Haut-Uélé systematisk blir slaktet ned, sier Poncin.

Ifølge LUG gjør usikkerheten som hersker over hele Haut-Uélé-området, at humanitær hjelp i praksis er umulig utenfor selve byen Dungu. Risikoen for overraskelsesangrep er for stor.

Organisasjonen opplyser at den kun har behandlet 17 overlevende, som alle har hatt alvorlige kutt- eller slagskader.

- Angriperne er ute etter å drepe. Da vi ankom byen Faradje to dager etter et angrep, fant vi kun fire skadde. De fire var så hardt skadd at de tydeligvis var etterlatt for å dø. Mer enn 140 mennesker ble drept i dette angrepet alene, sier Marc Poncin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag