RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barn sendt alene i ambulanse

FORELDRE LANDET OVER er bekymret over kutt i bemanningen som er varslet i barnehagene.
FORELDRE LANDET OVER er bekymret over kutt i bemanningen som er varslet i barnehagene. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert:
Barn som blir sendt i ambulansen alene, er ikke uvanlig i norsk barnehage, hevder foreldre. Nå frykter de enda flere ulykker som følge av lavere bemanning.

(SIDE2:) I 2011 viste undersøkelsen Sikkerhetsrommet at 60 barn skades i barnehagen hver dag. 15.000 måtte til behandling hos lege eller tannlege etter ulykker i barnehagen. Og nettet er full av historier fra foreldre som har opplevd at barna blir skadet på skremmende vis.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Når gutten min var 2 år, så ble han dyttet hardt og falt med hodet først i et murgulv. Han gråt ikke. Men kastet opp en stund etterpå. Og fikk stor kul. Var slapp og fikk feber.Dette var kl 10. Ingen ringte fra barnehagen. Han låg på et fang, fullstendig utslått når vi hentet han kl 16. Vi måtte kjøre rett til legevakten, og han hadde hjernerystelse. Dette skjedde på sommeren med mange vikarer på jobb!

Fra nettforum

I disse dager varsler kommuner over hele landet at det kuttes sterkt i neste års barnehagebudsjetter og at det blir mindre penger til antall ansatte og vikarbruk.

Går bort fra minstebemanning
Samtidig sa Oslo kommune i mai opp den 25 år gamle avtalen som sikret minstebemanning i barnehagene. Avtalen sa at det skal være én voksen for barn i alderen 1-3 år, og en voksen per seks barn på storebarnsavdelingene mellom 3 og 5 år.

I barnehagen til min sønn har det vært 2 voksne (ufaglærte ) på 14 barn i alderen 2-4 år. Dette er langt fra forsvarlig og kan på ingen måte våre lovlig måte å drive en barnehage på. De har ikke tid til å følge barna på toalettet så de ansatte setter heller på de bleie for å spare tid, enn å følge opp deres så viktige behov som å gå på do. De får ikke gått på turer eller fulgt ukesplanen. Bydelen har vært på besøk der, men hva er det de gjør?? Det forsetter som før

I Oslo har byråd Torger Ødegaards uttalelser om at det «nødvendigvis ikke er noen sammenheng mellom bemanning og kvalitet» satt sinnene i kok hos foreldre, eksperter og ikke minst Barneombudet.

I Vårt Land fredag sier barneombud Anne Lindboe at en lavere bemanning per barn garantert vil gå utover sikkerheten.

– Hvis to voksne skal passe på 13 unger, og en må inn og bytte bleie på en unge, blir den andre sittende med ansvaret for tolv unger alene. Da er det større sjanse for at det skjer en ulykke, eller et barn kan forsvinne, sier barneombud Anne Lindboe til Vårt Land.

- Sikkerhet er et veldig viktig tema og en av grunnene til at vi har engasjert oss så sterkt, sier representant for Foreldregruppa for Oslobarnehagene, Annette T. Kristensen til Side2.

Har du opplevd å føle deg utrygg for ditt barn på grunn av dårlig bemanning i barnehagen? Tips vår journalist her.

- Minstebemanning nå
Kristensen sier foreldregruppa ser på dagens bemanningsavtale som helt nødvendig.

- Begynner du å se nøyere på tallene, er det faktisk slik i dag at det kun er 2 til 3 timer maks at det er så mange ansatte per barn på jobb samtidig på grunn av vaktordninger. Ofte er for eksempel pedagogisk leder borte fordi det også skal skrives rapporter og andre oppgaver han eller hun er pålagt, uten at det blir satt inn ekstra resursser, sier Kristensen.

Foreldregruppa spør seg derfor hvordan det vil se ut når bemanningen kuttes ytterligere ut fra dagens situasjon.

-Det er en minimumsbemanning i barnehagene per i dag, sier Kristensen som selv har og har hatt tre barn i barnehage.

Det er Utdanningsforbundet enig i.

- Det er kuttet i styrestillinger, uten at arbeidsoppgavene reduseres. I realiteten betyr det at det allerede er kutt i bemanningen på avdelingene. Dessuten har mange barnehager allerede kutt i vikarmidler, flere opplever at de ikke har vikarmidler i det hele tatt, sier Stine Sund i Utdanningsforbundet. Forbundet organiserer mange barnehageansatte.

Så lenge barnehagepolitikken er som den er, det vil si, vi skal ha flest mulig barn, inn på færrest mulig voksne - til en minstepris som foreldrene kan leve med, er det en stygg realitet at ja, det hender at jeg ikke ser alle barna til enhver tid. Vi sprer oss så godt vi kan i terrenget, vi voksne, men det er alltid rom for at uhell kan, og vil skje, om vi ønsker at barna skal få utfolde seg utendørs. Barnehageansatt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- I ambulanse alene
Hun sier de får mange tilbakemeldinger fra foreldre som opplever dagens situasjon som tidvis prekær. Spesielt når ulykken er ute og det handles så raskt at foreldrene ikke kommer til.

-Vi vet om barn som har skadet seg og som blir sendt alene i ambulanse fra barnehagen fordi det bare er én voksen på jobb. Det sier seg selv at denne personen ikke kan gå fra de andre barna. Det finnes mange slike historier, sier hun.

- Det er bekymringsverdig når foreldre opplever slike hendelser, sier Stine Sund.

Varslingen om at bemanningen i barnehagene skal ned, kommer samtidig med at tilstrømningen av ettåringer i barnehagen er større enn noen gang.

Rådgiver i Foreldreutvalget for barnehager, Åse-Berit Hoffart, er i disse dager på landets første konferanse om sikkerhet i barnehager.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

- Utfoldelse er sikkerhetsarbeid
- At unger får utfolde seg og lære og mestre kropp og aktiviteter slik at de ikke skader seg, er en del av sikkerhetsarbeidet, sier hun til Side2.

Når bemanningen går ned, vil dette også gå utover hvor mye barna får utfolde seg. Side2 vet om barnehager der barna i en lengre periode ikke kunne gå ut fordi de to som var på jobb ikke rakk å kle på alle sammen.

-Det er behov for et visst antall hender og fang. Ikke bare for å få gått ut på tur, men også for å ha et fang å bli trøstet i, sier Hoffart.

- Vi har fått meldinger fra barnehager som sier de blant annet ikke får dratt på planlagte turer. Det er en naturlig konsekvens av de kuttene i bemanning og vikarbruk som allerede har vært, sier Stine Sund i Utdanningsforbundet.

Har du opplevd å føle deg utrygg for ditt barn på grunn av dårlig bemanning i barnehagen? Tips vår journalist her.

Regjeringen og barne- og utdanningsminister Kristin Halvorsen jobber nå med et forslag om minstebemanningen skal lovfestes i den nye barnehageloven som skal legges frem for Stortinget til våren. Barnehageutvalget la frem sine forslag 16. januar 2012. De vil lovfeste at det til enhver tid i barnehagen skal være minst én voksen pr. tre barn under tre år, og én voksen pr. seks barn over tre år.

Dagens barnehageeiere, Kommunesektorens organisasjon KS og Private barnehagers landsforbund (PBL) har i høringsnotatet til ny lov sagt nei til lovfestet minimumsbemanning i barnehagene.

Foreldregruppen for Oslobarnehagene er partipolitisk uavhengige. De støtter imidlertid Oslobarnehagenes politiske streik onsdag 5. desember fra klokken 14 og oppfordrer alle foreldre til å ta med barna sine til Rådhuset for å vise støtte til de ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere