*Nettavisen* Nyheter.

- Barna besvimer av arbeidet de utfører på israelske gårder

BARNEARBEID: Ifølge HRW dropper flere barn ut av skolen for å jobbe på israelske bosetter-gårder på Vestbredden. Organisasjonen hevder årsaken er israelsk diskriminering og bosetter-politikk, som igjen fører til at fattige palestinske familier ikke ser noe annet alternativ.Disse barna er derimot på vei til skolen (Illustrasjonsbilde) Foto: Mohammed Abed (Scanpix)

Anklager bosettere for å benytte seg av palestinske barnearbeidere.

16.04.15 11:42

- Setter du deg ned, kommer arbeidslederen og forteller deg at du må reise deg og ikke ta pauser. Vi har ikke toaletter, vi får tillatelse til å gå ut på jordene, forteller gutten «I A» (15) til Human Rights Watch (HRW), som har intervjuet palestinere som jobber for israelere på Vestbredden og gitt ut rapporten «Moden for misbruk».

«I A» jobber på en israelsk bosetter- gård i Jordan-dalen, slik anslagsvis hundrevis av palestinske barn gjør. Ifølge HRW er barna og familiene deres fattige grunnet Israels diskriminerende bosetter-politikk, som igjen fører til at de ikke ser noe annet alternativ enn å dropper ut av skolen og ta seg arbeid på gårdene

- Jobbe er bedre enn å gå på skole. Familien min trenger at jeg jobber. Vi er seks i familien, jeg er eldste gutt og jeg og faren min arbeider, sier en 13 år gamle gutt til HRW.

Klikk på bildet for å forstørre.

PALESTINSKE BARN: Vestbredden er både okkupert og åsted for sammenstøt - og barna er selvsagt en del av det hele. Foto: Mohammed Abed (Scanpix)

Ikke lover for palestinske arbeidere
De intervjuede barna forteller om kvalme og svimmelhet, hvordan de håndterer sprøytemidler som påfører dem utslett, pustevansker og såre øyne. Enkelte har besvimt av heten, under arbeidsforhold som kommer opp i 40 grader om sommeren. De blir ikke tilbudt medisinsk hjelp når de opplever skader eller plager som følge av arbeidsforholdene.

Dette strider mot Israels egne lover angående barn og arbeid, men disse lovene gjelder ikke palestinske barn.

- Både det israelske forsvars-, finans- og arbeidsdepartementet sier de ser på hvordan de kan innføre bedre arbeidsvern for palestinere som jobber på gårdene, men i mellomtiden finnes det ingen myndighet med et klart mandat for å gjennomføre reguleringer, sier HRW i sin rapport.

LES også: USA kritiserer Israels nye byggeplaner på Vestbredden

Det er palestinske mellommenn som rekrutterer barna til arbeidet. De fleste palestinske barna begynner å jobbe på gårdene i en alder av 13-14 år, men det er også barn i 11-års alderen som har lange og harde dager på åkrene på Vestbredden. I snitt er dagslønna på 150 kroner, men det er ikke uvanlig at de må bruke deler av pengene på å betale de palestinske mellommennene for skyss frem og tilbake til arbeidsstedet. Sammenlignet er snittlønna i Israel og bosetningene på 870 kroner dagen.

De som klager blir svartelistet. I 2014 skrev den internasjonale arbeiderorganisasjonen (ILO) at det «tydelig er en koordinert praksis fra arbeidsgivere blant israelske bosettere i Jordan-dalen å svarteliste palestinske arbeidere som har klaget på manglende rettigheter».

LES også: Israel satte dyster rekord

- Løgner
Lederen for de israelske bosettingene i Jordan-dalen på den okkuperte Vestbredden avviser innholdet i rapporten.

- De har funnet opp løgner. Hele målet for denne organisasjonen er å ødelegge Israels ansikt utad, sier David Elhayani, til nyhetsbyrået AFP.

Han sier arbeidet på gårdene er avansert, og at barn derfor ikke egnet til å gjøre det lønnsomt. Dessuten vil bønder som bruker barnearbeidere miste eksportlisensen sin.

HRW har snakket med 38 barn og 12 voksne som arbeider på gårdene på Jordan-bredden på Vestbredden, der det bor rundt 60.000 palestinere og 4500 jødiske bosetter. Organisasjonen viser til at både europeiske land og USA importerer varer fra de israelske bosetter-gårdene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.