RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: RUS AKBAR (Afp)

- Barna ble skylt vekk av bølgene

Sist oppdatert:
Minst 108 er omkommet og 500 savnet etter tsunamien i Indonesia.

Minst 108 er døde og flere hundre er savnet, melder Reuters.

Den lokale politikeren Hendri Dori Satoko opplyser til Metro TV at antall omkomne har passert 108, og at 502 mennesker fortsatt er meldt savnet.

Et kraftig jordskjelv har utløst en tsunami som rammet landsbyer på den indonesiske øykjeden Mentawai, melder nyhetsbyrået AP.

Mentawai er tynt befolket, men er et populært surfested. Australske turister er blant de savnede.

Ikke melding om nordmenn
Pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD sier til Nettavisen at de ikke kjenner til at det befinner seg nordmenn i området.

Styrke 7,7
Skjelvet, som inntraff klokka 12.42 norsk tid mandag, ble målt til en styrke på 7,7 ifølge US Geological Survey. Det hadde sitt episenter 20 kilometer under havbunnen.

En tre meter høy tsunamibølge skal ha vasket bort hundrevis av hus i Pagai og Silabu.

Barn skylt vekk av bølgene
CNN forteller at øyenvitner så en seks meter høy tsunamibølge. Et vitne forteller på telefon til Reuters at en landsby, Betu Monga, med 200 innbyggere ble skylt vekk og at bare 40 mennesker er kommet til rette der så langt.

- Av de 200 menneskene som bor i landsbyen, er det kun 40 som er kommet til rette. 160 er fortsatt savnet. Dette er hovedsakelig kvinner og barn. Det er folk som har meldt ifra til sikkerhetsarbeiderne her om at de ikke klarte å holde på barna sine, og at de ble skylt vekk. Det er mange som gråter, sier Hardimansyah, som er tilknyttet det regionale fiskeridepartementet, til Reuters.

Samme sted som utløste 2004-tsunamien
Forkastningen som var senter for skjelvet mandag går utenfor vestkysten av Sumatra og er den samme som utløste 9,1 skjelvet som utløste den store tsunamikatastrofen rundt Det indiske hav i 2004, der 230.000 mennesker i en rekke land omkom.

Populært surfested
Øygruppen Mentawai er et populært surfested.

En gruppe australske surfere som var om bord i en chartret båt som var ankret opp i en båthavn da tsunamien rammet, forteller til Nine Network at de til fulle fikk merke bølgen.

- Klatret opp i de høyeste trærne
- Vi kastet det vi hadde som kunne flyte i vannet - surfbrett, fendere - og hoppet etter, sier Rich Hallet til nyhetskanalen.

Han forteller at de deretter ble skylt i land.

- Vi klatret opp i de høyeste trærne vi kunne finne og satt der i en halvannen time, forteller han.

Båt med ti surfere savnet
Samtidig fortelles det om en annen båt med surfere som fortsatt er savnet.

Ni australske statsborgere og en japaner skal være om bord i denne båten.

- Det er en båt vi ikke har klart å komme i kontakt med, «Southern Cross», sier Yuli Rahmi, som jobber for Sumatran Surfariis i Padang til nyhetsbyrået AAP.

- Jeg følger med på nyhetene og fortsetter å prøve og tekste ham og ta kontakt over Facebook. Han har med seg en bærbar PC, forteller faren til en av de savnede surferne, Hal Schurrah, ifølge Nine Network.


View Larger Map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere