RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barna har det bedre i byen

Sist oppdatert:
- Barna har større sjanse for å vokse opp til å bli selvstendige og tolerante individer hvis de bor i byen fremfor den «klamme landsbygda». Det mener stadig flere foreldre.

Hilde Danielsen har forsket på foreldre i byen. Hun har intervjuet foreldre som har valgt å bosette seg i bykjernen i Bergen, og funnene slår hull på myten om at oppvekstvilkårene for barn er bedre «på landet», skriver Universitetet i Bergens nettavis På Høyden.

Tidligere var oppfatningen at barn hadde det bedre litt utenfor bykjernene, med natur, frisk luft og frihet rundt seg. Bykjernene derimot, var preget av dårlige trafikkløsninger og forslumming.

Men intervjuene forskeren har gjennomført, viser nå at denne oppfatningen har endret seg. By-foreldrene er nå ofte høyt utdannet, har sterke meninger om foreldrerollen og er opptatt av å videreføre de «rette» verdiene til barna sine. De mener barna har større sjanse til å vokse opp som selvstendige og tolerante individer i byen - blant annet fordi de da vokser opp med et stort mangfold av mennesker og tilbud rundt seg. På bygda er forholdene mer klamme, hevder foreldrene, ifølge undersøkelsen.

- De som velger å bo i sentrum med barn setter fordomsfrihet svært høyt, men forestillingene de har om bygda står i sterk kontrast til dette, sier Danielsen til På Høyden.

Mange av foreldrene som har deltatt i undersøkelsen, hevder også at livet i byen gir dem trygghet og fellesskap - verdier som tidligere ble knyttet opp mot livet på bygda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere