*Nettavisen* Nyheter.

- Barna kan ikke straffes for det far har gjort

JENTENE: Her er fire av de sju søstrene fotografert i norske drakter. To av dem har også fått norske navn. Jentene heter Bayan, Nora, Israe og Sara. Nora og Sara er født i Namsos. Foto: (Privat)

Nå krysser byen fingrene for at de får tilbake «jentene sine» fra Jordan.

07.11.14 15:13

- Barna har bodd her i ni år og er helt integrert i det norske samfunnet. Da blir det helt galt å kaste dem ut til et liv de ikke makter og som de har ingen forutsetninger for å takle. Barn skal ikke straffes for at faren oppga uriktige opplysninger til Utlendingsdirektoratet, sier Liv Dagmar Aalberg i støttegruppen for De sju søstre i Namsos.

Siden familien ble kastet ut i juli 2013 har støttegruppa kjempet for å få familien tilbake. Saken har skapt enormt engasjement i Namsos, og mange i byen har et forhold til en eller flere av de sju jentene som nå sitter i Jordan og håper på å komme tilbake til Norge.

Denne uken faller dommen i Oslo tingrett.

Til Norge
Det startet i 2002 da pappa Mohammed Fayez Al Zanghari kom til Norge. Al Zanghari sa han var fra Vestbredden og søkte asyl. I 2004 kom mor Aida Ali Hamed Alessa til Norge med to små barn.

Familien søkte om asyl. Så ble det avslørt at Al Zanghari egentlig kom fra Jordan, og Utlendingsdirektoratet mente at familien ikke trengte asyl på humanitært grunnlag.

Familien fikk avslag på asyl første gang i 2005. Siden da har saken blitt anket og behandlet i flere runder. Et nytt avslag er datert 20. september 2006. Et annet er datert 25. august 2011. I mellomtiden - i 2009 - hadde foreldrenes to eldste døtre kommet til Norge.

I juni 2013 ble det fattet et vedtak om ikke å omgjøre avslag på søknad om beskyttelse. I juli 2013 ble familien sendt tilbake til Jordan.

Klikk på bildet for å forstørre.

HELE FAMILIEN: Bilde av hele familien som er tatt i Namsos. Fra venstre: Mamma Aida, Nora (6), pappa Mohammed, Sara (9), Bayan (11), Israe (14), Mona (16), Doaa (19) og Gofran (21).


Blitt norske
Men etter ni år i Norge har familien fått tre nye døtre. Fem av jentene har ingen eller svært få minner enn de fra Norge. I dag lever de i en flyktningeleir i Jordan - et land der de verken kan språket eller kulturen.

Med hjelp fra lokalsamfunnet har de gått rettens vei og bedt domstolen ta hensyn til barna og å omgjøre vedtaket.

«Hjemme» i Namsos kjemper et lokalsamfunn for å få hjem «De 7 søstre» som de nå blir kalt.

I oktober lagde låtskriver Odd Walter Bakksjø en sang til innsamlingsaksjonen for å støtte jentene. Du kan se videoen her. Artikkel fortsetter under.

HTML EMBED


«Kan nån hjølp mæ heim? Kan nån vis mæ vei’n? Gi mæ et land som e mitt, der æ kan bu. Æ har ikke gjort nå’ galt. Men ser ikke lenger klart» synger 12 år gamle Hilde Sofie Fløan Aune sammen med Bakksjø.

Siden de ble sendt ut av Norge i fjor har det blitt holdt konsert, gitt ut CD og holdt innsamlingsaksjoner til støtte for jentene.

- Hittil har saken kostet 150.000 kroner og vi har samlet inn alle pengene gjennom ulike aksjoner, sier Aalberg.

Du kan lese mer og følge aksjonen for De 7 søstre på Facebook her.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag