RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barna tegner stridsvogner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Barna på Gaza har ingen annen beskyttelse mot granatene enn taket over hodet.

I et hus i Beach Camp i utkanten av Gaza by har slektningene til Mahmood Ahmada stuet seg sammen i et forsøk på å unngå israelske raketter og artilleriild.

16 barn
Huset hans regnes nemlig som litt sikrere en de andres, selv om det heller ikke her er mye som beskytter dersom en rakett slår ned.

- Det bor til enhver tid mellom 25 og 30 mennesker her nå. Brødre, svigerinner, svigermødre og barn, sier Mahmood til Nettavisen. Han jobber til vanlig for Democratic Worker’s Rights Center (DWRC), som samarbeider med Norsk Folkehjelp.

- For øyeblikket er det 16 barn her. Det er ikke lett, ingen av dem får lov å gå ut og de blir rastløse, sier Mahmood, og forteller at barna er i alderen spedbarn og oppover.

- Mentalt dårlig
Skolene er stengt og parkene er livsfarlige å leke i. Israelske raketter og artilleriild treffer langt fra bare Hamas-mål.

For å få tiden til å gå, forsøker de voksne å aktivisere barna så godt de kan, blant annet med å tegne og male.

- Vi forsøker å få dem på andre tanker, men de er sterkt preget av situasjonen. De har begynt å tegne stridsvogner og angrepshelikoptre. Mentalt har de det ikke bra, sier Mahmood.

Humanitær krise
Mangelen på nødhjelpssendinger med mat, medisiner og drivstoff er prekær, og FN uttrykker fortvilelse over den humanitære katastrofen som finner sted.

Siden Israel startet bombingen av Gaza i romjulen, har i overkant av 700 mennesker mistet livet og flere tusen er skadd.

Forut for Israels angrep på Gaza 27. desember, hadde palestinerne på Gazastripen allerede levd 18 måneder under blokade.

Allerede da var mangelen på mat og drivstoff stor, og flere hjelpeorganisasjoner var inne for å gi bistand.

- Går aldri tilbake
Mahmood sier situasjonen på Gaza aldri vil bli slik den var den gang.

- Palestinerne vil aldri gå tilbake slik det var før invasjonen. Israelerne har ikke bare angrepet Hamas, de har angrepet hele folket. I tillegg til alle drepte, er flere tusen er skadd, de fleste sivile, og halvparten kvinner og barn.

De fleste har måttet amputere en arm eller et bein, sier Mahmood, og mener palestinerne må få det andre mennesker har andre steder i verden.

SKADD: Barn på vei til sykehuset i Gaza by.
SKADD: Barn på vei til sykehuset i Gaza by.

- Vi ønsker å leve normale liv. Gå på jobb og skole, være beskyttet, ha tilgang på mat og medisiner.

- Ingen våpenhvileavtale
Mahmood sier det ikke vil være aktuelt å inngå en våpenhvileavtale der krav om rettigheter for palestinerne ikke er med.

Onsdag la Frankrike og Egypts presidenter Nicolas Sarkozy og Hosni Mubarak frem en våpenhvileavtale Israel og Hamas sa seg positive til, men som ingen av partene skrev under på.

Senere på dagen vedtok det israelske sikkerhetsrådet å fortsette den militære operasjonen «Cast Lead».

En tre timer lang pause i bombingen for å slippe gjennom nødhjelp ble ifølge hjelpeorganisasjoner heller ikke respektert.

Siden da har kampene i Gaza og særlig Gaza by fortsatt, med nye bombinger og bombemål i sør, også torsdag.

- De har bombet her i dag også, ved utkanten av Beach Camp. Men de har også bombet her inne tidligere, like i nærheten av huset.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere