RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barnet er polsk

Sist oppdatert:
Advokaten til den kidnappingssiktede moren stiller spørsmål ved om barnevernet hadde rett til å ta omsorgen for den fire måneder gamle gutten.

Den fire måneder gamle gutten som ble kidnappet fra et barnehjem i Oslo på fredag, ble lørdag kveld funnet i god behold.

Samtidig ble moren, faren og et vennepar pågrepet i en koordinert politiaksjon. Det var moren og faren som tok med seg gutten fra barnehjemmet fredag. Faren og venneparet er avhørt av politiet søndag.

- Barnefaren har erkjent de faktiske forhold, mens moren foreløpig har valgt å ikke forklare seg, sier jourhavende jurist ved Oslo politikammer, politiadvokat Laila Søndrol til Nettavisen.

- Polsk statsborger
Advokat Thomas Klevenberg jobber for den 37 år gamle moren, og stiller spørsmål ved om norske myndigheter har lov til å bruke tvangsmidler overfor den fire måneder gamle gutten.

Han har fått en faks fra polske myndigheter der det hevdes at gutten er polsk statsborger.

- Jeg har ikke fått lest faksen nøye, men slik saken ser ut nå stiller jeg spørsmålstegn ved om norske myndigheter kan holde barnet med tvang. Barnefaren er polsk og bor i Polen. Barnet er polsk etter polske myndigheters oppfatning, sier Klevenberg til Nettavisen.

Ukjent for politiet
Påstandene om at gutten er polsk er ukjent for politiadvokat Søndrol.

- Jeg kjenner ikke til det, og har ikke noen opplysninger om det, sier hun.

Advokat Klevenberg vil nå jobbe med å få avklart barnets statsborgerskap og hva slags myndighet norsk barnevern har overfor familien dersom gutten er polsk statsborger.

- Vårt arbeid blir todelt. Vi må få dobbeltsjekket den nye informasjonen som vi har mottatt og vi må forberede straffesaken. Dersom det jeg antar er rett, så stilles straffesaken også helt i et annet lys, sier Klevenberg.

- Barnevernet har myndighet
Kommunikasjonssjef i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Ingrid Pelin Berg, sier til Nettavisen at barnets statsborgerskap ikke er avgjørende for hva norsk barnevern kan foreta seg i Norge.

- Barnevernlovens bestemmelser om tjenester og tiltak gjelder for alle som oppholder seg i riket, utenlandske statsborgere som har opphold i Norge, har barnevernet myndighet over, sier hun til Nettavisen.

Hun vil ikke uttale seg bastant om denne konkrete saken, men sier likevel:

- Jeg vet ikke status til far, men så vidt jeg skjønner er moren norsk og har oppholdstillatelse, og da har barnevernet myndighet til å gripe inn, sier Pelin Berg.

Etter det Nettavisen kjenner til er den polske ambassaden klar over saken, men ingen ved ambassaden ønsker å uttale seg til Nettavisen søndag.

Moren er norsk statsborger, men kommer opprinnelig fra Polen og har bodd i Norge siden 1989. Barnefaren er polsk.

Ifølge dagbladet.no er kvinnen en del av et svært tungt kriminelt miljø. I desember i fjor ble hun dømt til to år og ti måneder i fengsel for to svært grove ran i Østfold. 37-åringen ble av fire polske medtiltalte utpekt som mesterhjernen i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere