RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barnevernet flytta meg til overgriperen

SAKSMAPPA FRA BARNEVERNET: Kvinnens sakspapirer fra barnevernet viser ingen tegn til at noen skjønte at noe var galt. Før kvinnen flytta ut fra fosterfamilien kom barnevernet på et siste hjemmebesøk. I sluttrapporten etter det siste besøket tegner tilsynsføreren et rosenrødt bilde av fosterfamiliens jobb.
SAKSMAPPA FRA BARNEVERNET: Kvinnens sakspapirer fra barnevernet viser ingen tegn til at noen skjønte at noe var galt. Før kvinnen flytta ut fra fosterfamilien kom barnevernet på et siste hjemmebesøk. I sluttrapporten etter det siste besøket tegner tilsynsføreren et rosenrødt bilde av fosterfamiliens jobb. Foto: Ørnulf Holen (TA.no)
Sist oppdatert:
I september nå i høst anmeldte hun fosterfaren for overgrep som skal ha blitt begått for over to tiår siden.

TELEMARK: Ingen reagerte da jenta fikk problemer på skolen og utviklet spisevegring etter at hun var blitt plassert hos fosterfamilien. Og i rapporten etter barnevernets sluttbesøk hos fosterfamilien flere år senere, heter det at alt har ordnet seg veldig fint for jenta?

- ALLE SVIKTA
- Alle svikta, og fosterforeldrene mine var jo de eneste jeg hadde. Så jeg følte meg veldig alene og jeg klarte ikke å fortelle om det til noen, sier jenta, som for lengst er blitt en voksen kvinne i 30-åra med egen familie, sier hun til TA.no.

Hun har slitt med både angst og spisevegring siden hun var liten, og har i de siste åra gått i terapi.

- Jeg føler at jeg har kommet så langt nå at jeg vil komme videre, og at det her er et siste oppgjør, sier kvinnen om hvorfor hun nå har gått til politiet med saken.

- Jeg har lyst til å få fram historien, og å vise at det ikke var greit det han (fosterfaren) gjorde. Men jeg skulle ønske at dette hadde kommet fram før, for da hadde mye vært annerledes, tror kvinnen, som ikke har orket å anmelde saken før nå.

- FORTRENGTE DET
Historien startet med at barnevernet måtte ta henne ut av hennes egen familie. Dette skjedde da hun bare var noen få år gammel, og hun ble da plassert hos en fosterfamilie et sted i Telemark.

- Det første overgrepet skjedde da jeg var mellom fire og fem år gammel. Men jeg fortrengte det i flere år, og klarte ikke å fortelle om det til noen, sier jenta, som synes det er veldig vanskelig å si noe om hvor mange ganger hun ble utsatt for overgrep.

- Jeg har nok fortrengt det. I fosterfamilien var det ingen som snakket med meg om ting, og jeg skammet meg veldig, sier kvinnen, som er forundret over at ingen fanget opp at noe var galt.

Hun fikk tidlig problemer på skolen, og etter hvert utviklet hun også spisevegring.

- EN FIN FASADE
- En gang ringte læreren hjem til fosterfamilien min, men ingenting skjedde etter den telefonen. Jeg fikk ingen hjelp og det var heller aldri snakk om psykolog eller noen ting. De gangene barnevernet kom på tilsynsbesøk holdt fosterfamilien en veldig fin fasade, og jeg klarte ikke å si noe. Hvorfor så de ikke at jeg ikke hadde det bra, undrer kvinnen, som legger til at barnevernet aldri kom på uanmeldte besøk i fosterhjemmet.

Hun stiller også et stort spørsmålstegn ved habiliteten til de som kom på besøk.

- Dama som var tilsynsfører var omgangsvenn av fosterfamilien min, sier kvinnen, som legger til at også en annen person fra barnevernet som kom på besøk var en bekjent av fosterfamilien.

- Jeg føler at barnevernet virkelig svikta da jeg trengte dem, sier kvinnen.

- JEG FIKK SJOKK
I voksen alder har hun fått god kontakt med sine biologiske foreldre igjen. Hennes biologiske far er naturlig nok forferdet over det som har skjedd.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte dette. Jeg brukte lang tid på å gjenopprette kontakt med dattera mi igjen. Og det tok naturlig nok litt tid, for her er det mange som har svikta. Først svikta vi som foreldre - den skylda må vi ta. Men deretter svikta jo både barnevernet og deretter skolen, som ikke fanget dette opp. Vi stolte på at alt gikk bra da barnevernet overtok omsorgen. De gangene jeg tok kontakt med barnevernet den gang, så fikk jeg bare beskjed om å holde meg unna, sier faren, som håper at barnevernet har fått bedre rutiner i dag.

- EN SLETT JOBB
- Sett i ettertid så synes jeg det er rart at de kunne gjøre en så slett jobb. Jeg vet ikke hvordan barnevernet jobber i dag, men jeg må håpe at de kommer på uanmeldte besøk hos fosterfamilier, sier faren.

Han reagerer også på at skolen ikke rutinemessig varslet barnevernet da de varslet fosterfamilien om at dattera hans hadde problemer.

Nå er både han og dattera spente på hva som skjer med anmeldelsen av saken, som kan være foreldet.

- Jeg følte at jeg ble tatt på alvor, og fikk beskjed om at saken skulle bli sendt til Telemark politidistrikt, sier kvinnen.

- Politiet er jo også nødt til å avhøre mannen, enten om saken er foreldet eller ei, sier faren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere