RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bedre at folk har sex i skogen, enn at de har det i Frognerparken

Sist oppdatert:
Likevel vil Frps Christian Tybring-Gjedde ha «sex-patruljer» i områdene rundt Sognsvann.

Denne uken har Nettavisen skrevet flere saker angående dogging/cruising-miljøet rundt et av Norges mest populære turområder. Årlig deler Helseutvalget for homofile ut 12.000 kondomer på Sognsvann. I 2013 begynner de mest sannsynlig hivtesting i området.

Frps leder i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på forsøplingen og atferden som utvises av «doggerne» i området.

- Dette er en vanskelig problemstilling. Det handler om verdighet for både de som er der og for dem som går på tur i området. Likevel mener jeg at familier, voksne, barn og hunder bør kunne bevege seg fritt uten å være redde for å bli stukket på kanyler eller tråkke i brukte kondomer, sier han.

- Lei av å «vasse» i kondomer
Det hele startet da en oppgitt turgåer tok kontakt med Nettavisen. Hun og samboeren var begge lei av å «vasse» i gamle kondomer og tomme pakker med glidekrem når de gikk på turer langs Sognsvann. Etter den første saken ble publisert fikk vi flere klager på tilsvarende forsøpling i området.

Videre fant Nettavisen områder rundt parkeringsplassen der det trolig foregår prostitusjon blant rusavhengige. Brukte kanyler, sprøytespisser, piller, kondomer og glidekrem lå sammen med bunker av klær og dopapir strødd rundt i området.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk uttalte til Nettavisen at det mest sannsynlig foregår prostitusjon ved parkeringsplassen. Han oppfordret kommunen til å tilrettelegge med søppelbøtter, også for spesialavfall, for å bukt med sprøyteproblemet.

Leder Bjørg Norli ved Pro Sentret uttalte at det kan forekomme at sex ytes mot vederlag, enten ved at vederlaget ytes i en «cruising-situasjon», eller ved at to parter avtaler salg/kjøp av seksuelle tjenester og velger å møtes på en slik arena.

Både politiet og Bymiljøetaten har uttalt at de ser på forsøplingen i det som omtales som «Homo-skogen» som et problem. Politiet har samtidig sagt at de ikke oversikt over hva folk foretar seg på parkeringsplassen og i skogen til enhver tid.

TIPS ELLER INNSPILL TIL DENNE SAKEN? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Vil ha mer politi i området
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener politiet i større grad bør brukes for å få bukt med problemene som har oppstått på Sognsvann.

- Når det gjelder selve situasjonen på Sognsvann så bør politiet i større grad involveres ved at det patruljeres mer i området. Jeg vil be våre folk i Rådhuset om å ta kontakt med byrådet om å se på politivedtektene og hva de kan gjøre dersom dette vedvarer. Etter min mening bør man få folk til å rydde opp etter seg, uansett legning. Dersom dette ikke gjøres, mener jeg denne gruppen bør miste rettighetene til å være i området, sier Tybring-Gjedde og legger til at man heller ikke kan jage folk fra utmarka.

Lederen av Oslo Frp sier at han ikke er entydig positiv til å sette opp flere søppeldunker i området, men at han ser det kan ha en positiv effekt med tanke på problemet med forsøpling.

- Det er vanskelig å svare ja eller nei på om det bør settes opp søppeldunker. Med søppeldunker sier man på mange måter «ja vel, velkommen hit». Likevel ser jeg at det av praktiske årsaker kan være smart. Det er jo bedre at folk har sex i skogen enn at de har det i Frognerparken, sier han.

Samtidig har han stor forståelse for at enkelte naboer og turgåere reagerer.

- Jeg skjønner reaksjonen til turgåere og nabolaget godt. Kanskje det er en idé er å ta med nabolaget på råd når man skal se på løsninger. Det kan være de har tenkt kloke tanker som bør lyttes til, mener han.

- Feil fokus
Ferske tall fra RFSU viser at folk får hiv oftere enn annenhver dag i Norge. Ifølge organisasjonen er mer enn 5000 hivsmittet i Norge per dags dato. Av disse er nesten 3500 menn. Mange av dem homofile.

Derfor mener Gudmund Johnsen Wisløff, som er Virksomhetsleder ved Kirkens Bymisjon og Morten Sortodden i Prostituertes interesseorganisasjon i Norge, at man må fokusere på det gledelige ved at smittevernutstyr blir brukt på Sognsvann.

- Utover at menn møtes på Sognsvann er det også andre grupper som bruker området. Området det henvises til inneholder et komplekst mangfold. Det forekommer sikkert tilfeller der kvinner som selger sex har brukt Sognsvann som arena. Det gledelige ved artikkelen er likevel at det benyttes både kondomer og sprøyter. Det forteller at menn tar hånd om sin egen helse og beskytter seg mot smitte, sier Wisløff.

Moraliserer over andres atferd
Begge foreningene advarer mot å stigmatisere mennesker som bruker Sognsvann som sexarena.

- Det finnes ulike steder i Oslo hvor menn selger sex eller møtes for å ha sex. Det er mange tabuområder som er grunner for at menn møtes i det skjulte. Det er ikke annerledes enn det vi i våre egne liv vi anser som tabuområder. Stigmatisert atferd er ikke like enkelt å leve åpenlyst med, mener foreningene.

Les de relaterte sakene:

Wisløff og Sortodden understreker samtidig at området brukes av alle typer mennesker, blant annet hasardiøse syklister og skiløpere i kondomdress, som kan kjøre ned turgåere.

- Således er det en grense for å la seg irritere. Vi tenker denne debatten først og fremst handler om å moralisere over andres atferd. Det vil aldri bli en debatt dersom vi finner 10-20 brukne staver i skiløypa som skiløpere har kastet fra seg, eller at syklister mister sine vannflasker og ikke henter dem. Denne debatten handler om at noe «unaturlig» som kondomer eller sprøyter finnes i naturlige omgivelser, mener de.

Elin Ørjasæter er trolig av en annen oppfatning. I et blogginlegg i går langet hun ut mot «Doggerne»:

- Dogging er et treffende begrep. Folk oppfører seg som bikkjer. Og jeg vil slippe å måtte forholde meg til det når jeg går tur i skogen. For hovedpoenget er ikke at folk skal rydde opp etter seg. Hovedpoenget er at folk skal slutte å ha sex der andre ferdes.Det er ikke gøy å plutselig se en onanerende mann, slik mange nå opplever på tur rundt Sognsvann, skriver hun.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere