*Nettavisen* Nyheter.

- Befrielse for mange om Krekar sendes ut

Frps nestleder Per Sandberg håper Krekar blir utlevert til Italia. Foto: (Frp)

Det mener Frps nestleder Per Sandberg.

12.11.15 14:05

Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for internasjonal terrorplanlegging.

Hvis retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter, kan Krekar bli utlevert.

- Befrielse for mange
- Hvis dette nå bir en realitet, etter at justisministeren har fulgt mange spor, vil det være en befrielse for mange, antar jeg, sier nestleder Per Sandberg i en SMS til Nettavisen.

Han er for tiden på utenlandsreise.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) har følgende å si om pågripelsen:

- Det er godt at den internasjonale rettsorden kapsler Krekar inn. Han er utvist fra Norge og står på FNs terrorliste. Dessuten har Høyesterett fastslått at han er en fare for rikets sikkerhet. Og det er det ingen grunn til å betvile, sier Elvenes (H, som er medlem av justiskomiteen, i en uttalelse til Nettavisen.

Tybring-Gjedde: - Det er på tide

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) håper at den italienske siktelsen vil være nok til å få Krekar ut av landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde synes det vil være på tide. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Jeg kjenner ikke detaljene i denne saken, men på generelt grunnlag kan man si at det er på tide å få denne saken avsluttet. Krekar har vært en stor belastning for det norske rettsvesenet i mange år, og har ikke vist noe annet enn et hån mot verdiene som vårt rettsvesen er tuftet på. Så jeg føler liten medlidenhet med mannen, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Er du optimist?

- Basert på de erfaringene som er gjort, så kan man kanskje ikke være det. Men jeg håper at det blir en avslutning på saken.

Statsviter og ekspert på internasjonal strafferett, Steingrímur Njálsson, tror Krekar kan bli utlevert til Italia, dersom det foreligger en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

- Jeg vil si at det er sannsynlig. Jeg tror ikke det er noen internasjonale strafferettslige komplikasjoner med å få ham utlevert til Italia. Begrunnelsen tidligere har vært at han ikke kan utleveres til land som har dødsstraff. Det har vært den folkerettslige begrunnelsen til nå. Men Italia har ikke dødsstraff, så han kan utleveres dit, sier Steingrímur Njálsson til Nettavisen.

Han tar forbehold om at han ikke har kjennskap til alle detaljene i saken.

- Veldig beleilig
- Kan det likevel være et hinder om Italia potensielt vil utlevere ham videre til et annet land, Njálsson?

- Formelt sett er det ikke det. Hvis vi tenker på det formelle folkerettslige hinderet, så går det ut på at Norge ikke kan utlevere ham direkte til et land som praktiserer dødsstraff. Men hvis Norge vil utlevere ham til en annen rettsstat som er samarbeidsparter innen Schengen, EU og NATO, så er ikke det rettslig problematisk.

- Krekars advokat Brynjar Meling vil sikkert prosedere på det punktet, at det vil være sannsynlig at Italia vil utlevere. Men dette er ikke nødvendigvis Norges ansvar, slik jeg vurderer det, sier Njálsson.

- For regjeringen og for det norske rettsvesen så kommer dette veldig beleilig. Nå kan vi endelig bli kvitt problemet Krekar, hvis vi ser det fra statsministerens ståsted.

- Rettslig sett ser jeg ikke noe hinder her, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag