RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Beklager at vi ikke pågrep Breivik tidligere

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)
Sist oppdatert:
Politiets evalueringsutvalg etter 22. juli presenterte torsdag sin endelige rapport.

OSLO (Nettavisen): Politiets evalueringsutvalg etter 22. juli har funnet en rekke forbedringspunkter, men mener innsatsen både i Oslo og på Utøya var i tråd med retningslinjer og plikter for øyeblikkelige aksjoner.

Da rapporten ble lagt fram torsdag innledet politidirektør Øystein Mæland likevel med å beklage at politiet ikke klarte å pågripe Anders Behring Breivik tidligere.

Han ble pågrepet klokka 18.35 - tre timer etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og 1 time og 20 minutter etter at han gikk i land på Utøya.

- Vi kan i dag med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjonert til å håndtere alle følger av det som rammet oss 22. juli i fjor, sa Mæland.

- Alle involverte tjenestemenn gjorde sitt aller ytterste under et enormt press og i en uoversiktlig situasjon, fortsatte han.

Les pressemelding om 22. juli-evalueringen her

Last ned og se hele rapporten her (PDF)

- Beklage på vegne av norsk politi
- Jeg vil likevel på vegne av norsk politi beklage at vi ikke lyktes med å pågripe gjerningsmannen tidligere, sa han og la til:

- Vi kan ikke utelukke handlingsalternativer som kunne ha spart liv.

I sin oppsummering understreket Mæland at hendelsene 22. juli ikke kan være trusselbildet norsk politi skal være fullt rustet mot i framtida.

Faremo: Beklager politiets forsinkelse
Foss:- En nødvendig beklagelse
Siv Jensen: - Viktig selvkritikk

Bedre varslingsrutiner
- Det var en ekstrem situasjon, sa han.

Men Mæland åpnet for en diskusjon om politiets bemanning og responstid og trakk blant annet fram bedre varslingsrutiner til nabodistrikter, innføring av systemer for massevarsling av mannskaper og utvikle et nærere samarbeid med Forsvaret.

Til stede på pressekonferansen var politidirektør Øystein Mæland, utvalgsleder Olav Sønderland, politimester Anstein Gjengedal i Oslo og politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt.

Har listet opp 54 forbedringspunkter
Utvalgsleder Olav Sønderland innledet med å peke på at politiet som sivil myndighet har en handlingsplikt til å hjelpe. Særlige plikter er knyttet til å hindre skader når personers liv og helbred står i fare ved pågeånde voldelige atferd.

- Vi har i rapporten satt opp 54 forbedringspunkter, sa Sønderland.

Han gjennomgikk de sentrale hendelsene 22. juli og hvordan politiet aksjonerte.

Klokka 15.25 eksploderte bomben i regjeringskvartalet. Nødetatene iverksatte innsats, og innen en time var alle skadde brakt til sykehus eller legevakt. Det er utvalgets vurdering at politiets innsats på åstedet i Oslo var i tråd med med øyeblikkelig hjelp-instruksen.

Forbedringspunkter

Evalueringsrapporten lister opp 54 forbedringspunkter. Dette er noen av dem:

* Bedre varslingsrutiner til politi i nabodistrikter.

* Bedre systemer for massevarsling

* Bedre håndtering av pårørende

- Ikke brukt unødig lang tid
Når det gjelder innsatsen på Utøya sa Sønderland dette:

- Vi vurderer at politiets innsats var i tråd med de prinsipper og plikter og retningslinjer som gjelder ved øyeblikkelige aksjoner. Det er ikke brukt unødig lang tid ved planlegging. Det er utvist faglige skjønn ved den planen som er lagt. Det utvist faglige skjønn ved endringer. Tjenestemenn var i rask konfrontasjon med gjerningsmannen for å nøytralisere og pågripe ham.

Dette er noen av hovedpunktene fra Sønderlands gjennomgang av hendelsesforløpet:

Klokka 16.50 ble det varslet om behov for bistand fra helikopter fra Forsvaret.

Lederen for politiets helikoptertjeneste meldte litt over klokka 18 at politihelikopteret likevel kunne benyttes, tross ferieavvikling.

Klokka 15.34 ringte et vitne til politiets sentralbord og ga informasjon om en person som var bevæpnet og hadde politiuniform som fem minutter før eksplosjonen kjørte bort fra området i regjeringskvartalet.

Klokka 16.04 ble det slått riksalarm.

Fra cirka klokka 17.25 kom det flere nødanrop til politidistriktene om at en eller flere personer skjøt på deltakerne på AUFs sommerleir.

Staben i Oslo fikk etter hvert direkte kontakt med en av ungdommene på Utøya.

Politibåten
Mens politibåten ble klargjort og utsatt i Steinsfjorden, fikk man kontakt med politiet i Hønefoss. Klokka 18.15 entret man politibåten. Den var overbelastet og motoren stanset. Dette forsinket framrykkingen, erkjente Sønderland.

Gjerningspersonen ble pågrepet mellom 18.32 og 18.34.

22. juli-angrepene

Klokka 15.25.22 fredag 22. juli eksploderte bomben i regjeringskvartalet.

Gjerningsmannen Anders Behring Breivik hadde plassert en varebil med en 950 kilos bombe i Grubbegata utenfor inngangen til Høyblokka. Åtte personer ble drept. Ni ble alvorlig såret. Etter eksplosjonen kjørte han med en fluktbil til Hole kommune og fikk skyss over til Utøya og AUFs sommerleir utkledt som politimann. Han brakte med seg en halvautomatisk rifle av merket Ruger Mini 14 kaliber 233 og en halvautomatisk pistol av merket Glock 9 mm.

Han ankom Utøya cirka 17.15.

Han ble pågrepet av politiet klokka 18.35. I tidsrommet fram til pågripelsen hadde han drept 69 personer, hvorav 67 ble truffet av dødelige skudd. I tillegg ble 33 personer påført alvorlige skader av skuddene.

Da Politidirektoratet før jul presenterte de foreløpige konklusjonene av sitt evalueringsarbeid etter 22. juli var det lite selvkritikk å spore. Omkvedet var at etaten var fornøyd med egen innsats på flere punkter.

- Hensikten med evalueringen er ikke å finne syndebukker, men å lete fram såkalte forbedringspunkter - særlig de med nasjonal verdi, sa utvalgsleder Olav Sønderland og fungerende politidirektør Vidar Refvik på pressekonferansen 16. desember.

Det ble pekt på at ingen politifolk vegret seg for å gå inn i aktiv innsats i Oslo eller på Utøya. I forhold til Utøya var konklusjonen at politiet aksjonerte i tråd med instruksen om øyeblikk aksjon og veiledningen om skyting-pågår.

Politiets «læringspunkter» pekte blant annet på behovet for å øke kapasiteten på nødnummer 112, bedre de tekniske og operative løsningene for varsling av riksalarm og bedre rutiner og opplæring knyttet til pårørendetelefon.

Den gangen kom politiet med en erkjennelse av det faktum at politibåten som ble satt ut i fjord nord for Sundvollen ble overbelastet og dermed fikk motorstans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere