*Nettavisen* Nyheter.

- Bekymret for økende arbeidsledighet

NHO presenterer rapporten som understreker en økende arbeidsledighet og investeringstørke. Seniorøkonom Dag Aarnes. Foto: Morten Holm / Scanpix .

NHO anslår at 120.000 personer kan stå uten jobb i løpet av neste år. Investeringene i industrien er på det laveste siden 1970-tallet.

06.03.14 13:16

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): – Vi står overfor et forvitringsscenario. Norges samlede produksjonskapasitet er på vei ned. Investeringene i industrien ligger nå på 50-60 prosent av 2000-nivået, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO.

Han sier at dette kan få alvorlige konsekvenser både på kort og lang sikt.

– Her og nå merker vi det ved at vi ikke klarer å holde kapasiteten oppe. Men også ved noe økt ledighet. Det er jo sånn at hvis det ikke bygges lagerbygg, så forsvinner etter hvert også de som bygger dem. Litt fram i tid er bekymringen at det går ut over hele den samlede kunnskapsbasen her i landet, sier Aarnes til NTB.

NHO legger til grunn at utviklingen vil fortsette også neste år.

Flere ledige

Ifølge Næringslivets Hovedorganisasjon bremses veksten i norsk økonomi av at folk flest – husholdningene – bruker mindre penger til å kjøpe varer og tjenester, og at vi setter flere penger i banken.

– Veksten i privat forbruk har falt fra 3 prosent i 2012 til bare 0,4 prosent i siste halvår i fjor. Vi tror denne effekten vil vare ut året, sier Aarnes.

NHO anslår at ledigheten vil øke og at 120.000 personer kan stå uten jobb i løpet av neste år. Bruttoledigheten var 96.400 personer i januar i år.

– Noen av dem som blir sagt opp i oljerelaterte virksomheter får jobb i andre bedrifter. Det er en god del som har ventet på den kompetansen. Den største økningen i ledighet venter vi innenfor varehandel og servicenæringer som lever av husholdningenes forbruk. Det kan nok også bli noe avskalling i bygg- og anleggsbransjen, sier Aarnes.

Bekymret i bygg

NHO la torsdag fram det kvartalsvise forventningsbarometeret. Denne gang har over 2.600 bedrifter svart på hvordan de vurderer markedet ut over året, om de har planer om permitteringer, hvordan utsiktene er til investeringer og andre forhold knyttet til den enkelte bransjen.

Rapporten viser denne gang at eksportbedriftene, IKT-næringen, reiselivsbransjen er mer positive enn de var i siste kvartal i fjor.

For industrien totalt er bildet nær uendret, mens det spesielt innen byggenæringen er markert mer bekymring. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag