RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Belfast har forandret seg

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
15 år etter fredsavtalen er det ingen grunn til å styre unna Nord-Irland. Nå har et toppmøte og en TV-serie gitt provinsen ny aktualitet.

BELFAST (Nettavisen): - Hello Belfast, hello Northern Ireland! hilste USAs president da han mandag denne uken møtte skoleelever i Waterfront Hall forut for G8-møtet.

I sin tale hyllet Obama prosessen som ledet til den såkalte langfredagsavtalen for 15 år siden, avtalen som brakte Nord-Irland ut av den årelange voldsspiralen og den tidvis svært blodige konflikten mellom unionistene og republikanerne, mellom protestanter og katolikker.

Fortsatt en delt by
Langt fra alle Nord-Irlands sorger er løst. Provinsen ligger der som en britisk enklave i Irland.

Fortsatt vokser barn opp i bydeler med klare religiøse skillelinjer, fortsatt er det voldsepisoder, men bildet er helt annerledes enn under årene med The Troubles, den urolige perioden i tiårene fra 1960-årene, da Nord-Irland stadig var i nyhetsbildet med vold og terror.

Nytt liv
Nord-Irlands hovedstad Belfast - som mange ennå forbinder med IRA-bomber og ødelagte bygninger - er en gammel industriby som har nå syder av liv som Nord-Irlands økonomiske og kulturelle navle.

Du skal ha uflaks om du ikke dumper borti en eller annen festival hvis du kommer på besøk i sommermånedene. I juni går Belfast Photo Festival av stabelen. Til helga innleder Belfast en indisk uke med alt fra cricketkamper til basarer og dansetimer. 26. juni blir det fest når 70-tallsikonet Rod Stewart holder konsert.

Titanics hjemby
Det gamle verftsområdet der passasjerskipet «Titanic» gikk av stabelen i 1911 er én av turistattraksjonene byen kan skilte med. Du får en fin spasertur om du følger den nye strandpromenaden langs elva Lagan oppover til universitetsområdet og vakre Belfast botaniske hage. Ta også turen i området rundt St. Annes katedral der det er mye liv rundt puber, gallerier, utesteder og butikker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Belfast har forandret seg, påpekte Barack Obama i sin tale til de 2000 tilhørerne i Waterfront Hall. Han pekte på forlatte fabrikklokaler som er fylt med nytt innhold og gamle industriområder som har fått ny aktivitet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Han nevnte ikke «Game of Thrones», men det kunne han ha gjort. Deler av den populære TV-serien spilles inn i et studio på det gamle verftsområdet. Dessuten har filmfolkene mye å velge mellom når det gjelder storslått natur på den grønne øya.

Flere scener er spilt inn i slike omgivelser. Shane´s Castle, Cushendun caves og Downhill beach er noen av stedene som har fungert som location.

Nylig var en stor vandreutstilling om Game of Thrones innom Belfast, og lokale krefter håper at filmindustrien skal gi økt turisttrafikk og bidra til at flere oppdager det Nord-Irland har å by på.

- Jeg håper dette bare er begynnelsen og at film og turisme samarbeider tett framover, uttaler Moyra C. Lock, markedssjef i Northern Ireland Screen til Belfast Telegraph.

Nord-Irlands mest besøkte attraksjon er steinformasjonene kalt Giant's Causeway på nordkysten, et område som står på UNESCOs verdensarvliste.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GAMES OF THRONES: Serien som for tiden går på Canal + er blitt en stor snakkis.

Kulturhovedstad
Noe av den samme utviklingen som i Belfast finner du også i Nord-Irlands nest største by, Derry eller Londonderry.

Den ligger halvannen times kjøretur vest for Belfast og er vel verdt et besøk. 30. januar 1972 var Derry åstedet for det som ble kjent som The Bloody Sunday, da 13 ubevæpnede demonstranter ble drept av den britiske hæren. Du har kanskje hørt det irske bandet U2 synge om slaget.

I år er Derry Storbritannias kulturhovedstad med konserter og andre begivenheter på rekke og rad. En av konsertarenaene er den symboltunge Ebrington Square, den tidligere militærleiren på nordsiden av elva Foyle. Nå kan du vandre fra dette stedet og den protestantiske bydelen Waterside over den nye fredsbrua til sentrum av Derry og katolskdominerte Bogside. Her finner du veggmalerier og minnesmerker som forteller om de dramatiske begivenhetene under The Troubles.

- Dere er et eksempel
Obama pekte i sin tale på at det som skjer i Nord-Irland har innvirkning langt utover den grønne øyas kystlinje.

- Og hvis dere fortsetter den modige veien mot varig fred med de sosiale og økonomiske fordelene som følger med, så vil det ikke bare være bra for dere, det vil være bra for hele Irland, det vil være bra for Storbritannia, og det vil være bra for Europa og verden. Vi vil at dere skal lykkes. Og dere er et eksempel for dem som selv prøver å oppnå fred. Rundt omkring i verden er det folk som lever i konfliktens grep med etniske konflikter, religiøse konflikter, stammekonflikter. De håper å finne en vei ut av historiens tunge hånd, stoppe volden. De lærer av dere, og de tenker at hvis Nord-Irland kan, så kan vi også. Dere er en blåkopi for de andre, noe de vil lære av, sa Obama ifølge britiske The Telegraph.

Fant irske aner
USAs president hadde følge av kona Michelle og døtrene på turen til Irland. Mens presidenten satt i G8-møte i Nord-Irland, tok Michelle og døtrene turen over grensa til den irske republikken og hovedstaden Dublin der de fikk tid til å se en Riverdance-forestilling og utforske familiens irske røtter. Turen lærte dem at John Kearney, som på 1800-tallet var leder for det prestisjetunge Trinity-universitetet, er en av Barack Obamas forfedre.

Michelle Obama høstet jubel da hun på vegne av familien hilste irene med disse ordene i Dublin:

- Det er godt å være hjemme igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere