*Nettavisen* Nyheter.

- Bergen fengsel et horehus

Foto: Morten Wanvik (Bergensavisen)

Kriminalomsorgen slår alarm.

22.11.10 15:25

Kvinnelige innsatte i Bergen fengsel prostituerer seg mot narkotika som betaling. Kriminalomsorgen slår alarm, skriver VG.

Sliter med rusproblemer

For en del år siden kuttet Bergen fengsel ut felles soning for kvinner og menn på grunn av problemene som oppsto ved at menn og kvinner benyttet samme fellesarealer ved anstalten. Nå er ordningen innført på nytt, og Kriminalomsorgen rapporterer igjen om prostitusjon bak murene.

- Storberget gjør fengslet til et horehus ved å la kvinner og menn sone sammen for å redusere soningskøen, sier justispolitisk talskvinne Åse Michaelsen (Frp) til VG.

- Mange av kvinnene sliter med rusproblemer, og siden de mannlige fangene kontrollerer narkotikaflyten i fengselet, selger kvinnene sex for å få tilgang på rusmidler og andre tjenester, sier Michaelsen.

Fungerende fengselsdirektør Kari Øvrebø i Bergen fengsel er kjent med at det kan forekomme prostitusjon blant enkelte innsatte mot tjenester bak murene, men hun kjenner ikke til omfanget av sexsalget.

- Vi forsøker å legge forholdene til rette for at slikt ikke skal skje, sier hun.

Bergen fengsel har tolv plasser til kvinnelige fanger fordelt på to boenheter.

Foreslår kondomutdeling

Michaelsen støtte fra Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), som foreslår utdeling av kondomer for å hindre smittespredning innenfor murene.

- De innsatte har samme krav på smittevern som alle andre, sier leder i FHN, Arild Knutsen.

- Michaelsens omtanke for kvinnene i fengsel er rørende og står i stil med Frps motstand mot sexkjøpsloven. De rødgrønnes kriminalpolitikk innebærer katastrofale tilstander for rusavhengige kvinner både innenfor og utenfor fengsel.

Knutsen legger til at betegnelsen «pulverhorer» er velkjent i rusmiljøene og illustrerer tilgang på sex mot betaling med narkotika. Etter at sexkjøpsloven ble innført, har bruken av betegnelsen fått sin renessanse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.