*Nettavisen* Nyheter.

- Bergen har bedre skoleresultater enn Oslo

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)/Bergen kommune (SCANPIX/Bergen kommune)

- En overforenkling, mener Oslo-byråd.

24.04.13 23:03

Onsdag lanserte Bergen kommune «Kvalitetsportalen» for bergensskolene på nett, og i den forbindelse slår byråd for barnehage og skole, Ragnhild Stolt-Nielsen (H), stolt fast:

- I bergensskolen er vi jo veldig godt fornøyd med at vi er den storbyen som har de beste skoleresultatene.

SJEKK: Slik er kvaliteten ved bergensskolene

- Vi har den høyeste andelen av grunnskolepoeng, og det er det elevene konkurrerer med når de søker videre utdanning, påpeker skolebyråden overfor Nettavisen.

Les også: River i stykker «Kunnskapsbløffen»
Gunnar Stavrums blogg: Glem sutringen mot nasjonale prøver

- Vi er bedre enn Oslo
Grunnskolepoeng er et mål for det samlede læringsutbytte for elever som sluttvurderes med karakterer, og er en sammenstilling av eksamensresultater og standpunktkarakterer.

Poengene benyttes som kriterium for opptak til videregående skole.

- Så dere er bedre enn Oslo, som ofte gjør det best i de nasjonale prøvene?

- Vi er bedre resultatmessig enn Oslo på grunnskolepoeng. Men debatten har dreid seg om hvordan vi gjør det på de nasjonale prøver. Nasjonale prøver er et kartleggingsverktøy, men vi er opptatt av læringsutbyttet for elevene, og der viser tallene at Bergen er best blant storbyene, sier Stolt-Nielsen, og legger til:

- Vi mener at det er det viktigste for elevene, det læringsutbyttet de sitter igjen med.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bergen kommune

- Gir fortellingen rundt tallene
Hun sier Bergen er den første kommunen som lanserer en så omfattende skoleportal, som ikke bare viser resultatene fra de nasjonale prøvene.

- Vi gjør dette fordi vi mener at folk bør få vite mest mulig om skolen sin, sier Stolt-Nielsen, og fortsetter:

- Skoledebatten har de siste årene dreid seg mye om resultatene rundt nasjonale prøver. Det er selvfølgelig viktig, men det sier bare litt om det som foregår på en skole. Så vi ønsker å gi fortellingen rundt tallene, sier hun.

Kvalitetsportalen viser nøkkeltall og resultater av brukerundersøkelser og prøver - deriblant karakterer og grunnskolepoeng - for alle skolene i Bergen.

- Alt det vi vet om skolene i Bergen, basert på nasjonale prøver, basert på foreldreundersøkelser, og på undersøkelser som viser hvor fornøyde elevene er med sin skolehverdag, alt dette har vi nå samlet i en portal hvor man kan gå inn på den enkelte skole og få alt man ønsker å vite om skolen, forteller Stolt-Nielsen.

- Er ikke en rangering
Hun sier hun også er glad for at undersøkelsene de presenterer viser at både foreldre og elever er fornøyd med skolehverdagen.

- Gjennomgående er elevene veldig fornøyd med måten de blir møtt på i sin skolehverdag i Bergen. Det er selvfølgelig variasjoner, men det er veldig små variasjoner mellom skolene, sier Stolt-Nielsen.

- Er dette en rangering av skolene?

- Nei, det er ingen rangering av skolene, og det er heller ikke meningen at det skal være et rangeringsverktøy. Meningen er at det skal være et informasjonsverktøy for elever, foreldre og alle andre som er interessert i å vite noe om bergensskolen, sier hun.

Oslo: - En overforenkling
Skolebyråden i Oslo, Torger Ødegaard (H), sier seg imidlertid ikke enig med sin Høyre-kollega i Bergen, som mener de er bedre enn hovedstaden.

- Jeg tror det er viktig å se på helheten her. Man må ha et sett av parametere, og i Oslo så er vi opptatt av å ha mange forskjellige måter å måle kvalitet på. Det er jo ikke slik at de skolene som har de beste karakterene, er det beste skolene. Det blir en overforenkling, mener Ødegaard.

Ødegaard påpeker at man må se på hva elevene kan når de begynner på skolen, og hva skolen har tilført elevene i løpet av tiden de er der.

- Derfor blir det veldig ensidig og endimmensjonert å bare se på karakterene. Det sier noe, men ikke noe om hva det har tilført elevene, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Han synes likevel at det er bra med litt konkurranse fra Bergen.

- Jeg synes det er bra at vi har kommet til en situasjon i Norge hvor kommunene konkurrerer om at elevene skal gjøre det best mulig, og det er alltid hyggelig med en vennskapskonkurranse mellom Bergen og Oslo. Det setter jeg pris på, sier Ødegaard.

SJEKK: Her kan du sjekke Oslo kommunes skolesider

- Vi ser utover Europa
Han mener det viktigste er at elevene i både Bergen og Oslo utnytter det potensialet hver og en har.

- Der har vi en del å gå på både i Bergen og Oslo. Det er et stykke igjen før vi kan være fornøyd med resultatet, sier Oslo-byråden.

Ødegaard vektlegger dessuten:

- Jeg mener det aller viktigste til å måle i hvilken grad vi lykkes, er hvor mange elever vi klarer å få til å fullføre videregående opplæring. Derfor har vi satt et ambisiøst mål i Oslo, om at 90 prosent av elevflokken skal fullføre, sier han, og legger til:

- For Oslos vedkommende er jeg opptatt av å se utover til Europa. For meg er det viktig at Oslos elever ikke bare er best på mange indikatorer i Norge, men at våre elever skal kunne konkurrere med de beste i Europa.

Hva mener du om skolene? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag