RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Best at dere reiser hjem

Foto: ARNE BØRRESEN (Demokraten)
Sist oppdatert:
Her gir ordfører Eva Kristin Andersen (Frp) i Fredrikstad rumenerne klar beskjed.

- Vi har besluttet at dere ikke skal få oppholde dere på den kommunale grunnen lenger enn til i dag. Da må dere respektere hva vi sier, lød ordfører Eva Kristin Andersens (Frp) entydige melding til romfolket mandag ettermiddag, skriver Demokraten.

Dermed var det ingenting å hente for Stan Nigel, Cantaeagiu Elena, Stan Lenuta og Calin Vasile som på mandag fikk møte byens politiske overhode på rådhustrappa.

De fire siste gjenværende rumenerne ønsket en ekstranatt på campen fordi bussen mellom Oslo og Romania går forbi Fredrikstad tirsdag morgen klokken 07.00, men ble altså avslått av ordføreren.

Mangler penger

Ifølge den rumenskfødte tolken Elena Johannessen var det mandag kun fire sigøynere igjen i Fredrikstad med tilknytning til Ingar Aasens base på Øra.

- Kontingenten bestod av åtte personer, fire reiste hjem sist uke. Problemet nå er at de fire gjenværende mangler penger til å flytte seg videre, enten det skal skje med bil, buss eller fly, forklarte tolken for Demokraten i går.

Et improvisert møte mellom rumenerne og kommunens øverste politiske leder - ordfører Eva Kristin Andersen - ga imidlertid ingen framskritt for Aasens omstridte gjester:

- Vi har ingen reisepenger

- Som jeg har sagt før; vi har ingen reisepenger å fordele til rom-folket. Men vi kan tilby flybilletter til Romania. Den eller de som ikke ønsker å fly må eventuelt si fra til Servicetorget eller til NAV direkte, forklarte ordføreren diplomatisk.

Demokraten: - Når selv nordmenn har store problemer med å ta seg fram i NAV-byråkratiet - hvordan mener du rumenerne skal finne fram i jungelen?

Andersen: -Kanskje tolken kan hjelpe til med det praktiske? Uansett; denne utfordringen skal vi få løst, forsikret ordrøreren.

Tolken: - De spør om å kunne få bli her et døgn til fordi bussen til Romania går i morgen klokka 07.00?

Andersen: - Det kan vi ikke tillate. Administrasjonen er akkurat nå på vei til Øra for å snakke med rumenerne. Er det ingen der ute kommer de hit til sentrum for å gi camperne beskjed om at leiren skal stenges av i dag.

På spørsmål fra Demokraten om det kunne være aktuelt for kommunen å innlosjere de fire rumenerne under tak fram til tirsdag, svarte ordføreren slik:

- Vi har ingen midler som kan brukes til dette formålet. Dessverre.

Aasen flytter tilbake

Ingar "Art Ranger" Aasen har de siste dagene holdt seg oppdatert på romfolket-saken fra sitt ferieopphold i Tyrkia:

- Jeg synes kommunen opptrer naivt. Kommuen må jo forstå at rumenerne snart kommer tilbake om de blir kastet ut med tvang. Skal kommunen kvitte seg med mine venner så må det skje på et diplomatisk- og ikke et rått vis.

- Vil du selv flytte tilbake til campen når ferien i Tyrkia og Egypt er over?

- Ja, det vil jeg. Jeg har reist fra Øra til Istanbul - hvor jeg befinner meg nå - for å søke inspirasjon. De kunstneriske impulsene jeg får herfra skal foredles hjemme på campen. Jeg har jo ingenting usnakket med kommunen, understreker Ingar Aasen.

Les flere saker i Demokraten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere