- Bestakk militæret for atomhemmeligheter

Foto: - (AFP)

Et brev fra 1998 antyder at generaler i den pakistanske hæren mottok bestikkelser for å gi hemmelig informasjon om atomvåpen til Nord-Korea.

09.07.11 12:35

Brevet skal ha blitt sendt fra en nordkoreansk tjenestemann.

Det skal være skrevet på engelsk og er visstnok sendt fra lederen for Nord-Koreas militære oppkjøp til hjernen bak Pakistans atomvåpenprogram, Abdul Qadeer Kahn. I brevet informeres det om at de har bestukket to pakistanske generaler.

- Fikk flere millioner
Den ene skal ha mottatt en halv million dollar samt rubiner og diamanter. Den andre skal ha fått tre millioner dollar.

I brevet oppfordres også Kahn til å overlevere dokumenter og diverse komponenter til Nord-Korea. Det er datert 15. juli 1998 og skal være «hemmelighets»-stemplet.

Analytiker Simon Henderson fra Washington Insititute for Near East Policy hevder å ha fått brevet av Kahn.

- Jeg ble forbløffet. Jeg tenkte at det enten er helt autentisk, eller en fantastisk forfalskning, sier han. Foreløpig er det ikke bekreftet at brevet er ekte, skriver CNN.

Generalene nekter
Hvis brevet er autentisk viser det at Pakistan hjalp å bygge opp Nord-Koreas kjernefysikkkompetanse på flere måter enn tidligere antatt. Selv landet øverste militære tjenestemenn godtok overføringen.

Begge generalene som ifølge brevet lot seg bestikke nekter for å ha latt seg bestikke. En talsmann for landets utenriksdepartement kaller påstandene for «grunnløse» og «absurde».

Nord-Koreanske myndigheter har ikke kommentert brevet, skriver Washington Post.

Amerikanske etterretningsoffiserer tror derimot brevet er ekte. De har lenge mistenkt myndighetene i Pakistan for å ha deltatt i A.Q. Kahns overlevering av atomhemmeligheter.

- Fremdeles en risiko
USA frykter spredning av informasjon om Pakistans kjernefysiske virksomhet.

- Det er en fare for at det gis til terrorister, som lever godt og leter etter dette i det området, sier USAs forsvarssjef Mike Mullen.

Pakistanske myndigheter beskriver sine våpeninstallasjoner som trygge.

I 2004 innrømmet Kahn å ha solgt informasjon om kjernefysikk til Iran, Libya og Nord-Korea. Han hevdet at han var alene om dette.

Han ble løslatt fra husarrest i 2009, men amerikanske myndigheter mener at det er en risiko for at han sprer informasjon.

Kahn bor i Islamabad og overvåkes fremdeles. Regjeringen har nylig truet ham med nye sanksjoner for ulovlig kommunikasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.