*Nettavisen* Nyheter.

- Beste bok om norsk massemorder

Foto: Schibsted forlag

Historiene om Belle Gunnes har vært preget av mye bløff og fanteri. Nå kommer endelig en bok som tar livet av noen av mytene.

12.10.05 12:37

Da gården til Belle Gunnes i USA brant ned, fant politiet 14 lik. Fire som døde i brannen, og ti personer som var gravlagt på gården. Belle Gunnes hadde funnet en strategi, å lokke menn til gården, loppe dem for penger og avlive dem.

- Men hun ble ikke dømt for noe, siden juryen mente at hun var en av de omkomne i brannen, sier historiker Torger Størseth til TV 2 Nettavisen.

- Bløff og fanteri

Han har skrevet forordet til «Gåten Belle Gunnes» som nå er utkommet på norsk. Den er skrevet av tidligere journalist og redaktør i The Chicago Tribune, Sylvia Shepherd, og ble utgitt første gang i USA i 2001. Etter Størseths mening er den den grundigste boka som er gjort på en av verdens verste, kvinnelige seriemordere.

- Problemet med historiene om Belle Gunnes er at de startet dårlig. Dette skyldes boka som utkom i USA i 1908, samme året som gården brant ned. Den inneholdt mye bløff og fanteri, som at hun var sverdsluker og sigøyner, og likte å plukke hodet av dukkene sine, forteller Størseth og forteller at dette ble hengende ved historiene om den norske seriemorderen.

Drepte to ektemenn

Belle var født Brynhild Paulsdatter Størseth og vokste opp på Størsetjare i Selbu. Fornavnet byttet hun selv da hun dro til USA, mens etternavnet har hun fra sin andre ektemann, Peder Gunnes, som hun giftet seg med i 1902.

Det er åpenbart at hun tok livet av både ham og den første ektemannen Mads Sorenson som hun levde sammen med i 16 år frem til 1900. I tillegg har hun drept flere barn og et utall elskere som hun lokket til seg i La Porte, Indiania.

Hva gjorde henne til seriemorder?

Torger Størseth vokste opp med historiene om Belle Gunnes i Selbu, og hørte de første fortellingene om henne fra faren sin. Hans egen oldemor vokste opp på samme tid.

- Det mange av oss spekulerte i er hva som gjorde henne til et slikt menneske. Det må ha skjedd noe med den intelligente, arbeidsomme jenten. Myten i Selbu går ut på at hun har blitt sveket, sier Størseth.

- Det finnes ingen historiske fakta for hva som skjedde. Men historien går ut på at hun ble gravid med en gutt av høyere klasse som ikke ville ha henne. Hun mistet også barnet, og man er nokså sikker på at hun ikke fikk egne barn. Man kan tenke seg at det var en så skjellsettende opplevelse som kunne passet som forklaring på hvordan hun ble.

Likevel er det et mysterium at hun drepte så mange. Historiker Størseth mener det er urealistisk at hun var oppe i et antall på 40 som enkelte hevder, men at det dreier seg om over 15 regner han for sannsynlig. Noe av nøkkelen til gåten om hvorfor hun gjorde det, mener han kan være at hun kom unna med det.

- Hun fikk rett og slett blod på tann, etter at hun så at hun slapp unna med den første, og så den andre ektemannen. Da tror jeg det ble lettere og lettere etter hvert.

Delt i rettsaken

I rettsaken etter dødsbrannen på gården til Gunnes, var partene delt. Halvparten trodde at Gunnes selv hadde regissert brannen og slik slapp unna en eventuell avsløring og dom. Den andre parten støttet seg derimot til et tannbevis som ble lagt frem under saken, en tannlege som bekreftet at det var broen til Belle Gunnes som ble funnet.

- Man kan jo forestille seg det evige trykket hun levde under, nemlig skjebnen til fosterbarna om hun ble avslørt. Hun kan ha tenkt tanken at det beste var om hun endte det selv.

«Natten til 28. april brenner våningshuset på farmen til Belle Gunnes. Gårdsarbeideren Joseph Maxson våkner på morgenkvisten av røyklukt, og kommer seg ut. Han og naboer prøver å redde de andre i huset, men det er snart overtent. Sheriffen varsles, og Ray Lamphere blir umiddelbart arrestert. Ut på dagen finner de likene av tre barn og et hodeløst kvinnelik. Alle regner med at det er Belle Gunnes som er omkommet i brannen»

(fra forordet i «Gåten Belle Gunnes»)

Til filmen

I 2004 utkom filmen Method med Liz Hurley i hovedrollen. Den er basert på historien om Belle Gunnes, ved at Hurley spiller en skuespiller som lever seg litt for mye inn i rollen som seriemordersken.

LES MER OM FILMEN HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.