*Nettavisen* Nyheter.

- Beste straff for ham må jo være innreiseforbud

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Debatten raser etter Siv Jensens voldtektsutspill.

22.11.11 12:25

Mandag kveld kom Siv Jensen (Frp) med en kontroversiell uttalelse, der hun åpner for at utlendinger som begår alvorlige kriminelle handlinger i Norge kan straffes med innreiseforbud dersom de flykter til hjemlandet.

Bakgrunnen for uttalelsen er saken om en 33 år gammel irakisk statsborger som er siktet i seks voldtektssaker og som har rømt tilbake til Irak.

- Var visst ikke så farlig i Irak likevel, eller?
På sin Facebook-side skriver hun: «Angivelig voldtektsmann har visst rømt tilbake til Irak.. Beste straff for ham må jo være innreiseforbud til Norge for evig og alltid. Var visst ikke så farlig i Irak likevel, eller?»

- Det jeg prøvde på var å invitere til en debatt om hele problematikken. Jeg reiser en del prinsippielle spørsmål om straffenivået i voldtektssaker, om norsk kriminalpolitikk og om norsk asyl- og innvandringspolitikk. Og ved å reise den debatten, ser jeg at det genererer voldsom debatt og reaksjon på min Facebook-side, sier Siv Jensen til Nettavisen.

- Bør ikke en som har begått så alvorlig kriminalitet i Norge også bli straffeforfulgt i Norge?

- På den ene siden kan man godt mene at mennesker som begår kriminelle handlinger i Norge også skal straffeforfølges og sone her. Samtidig så risikerer vi å bringe vedkommende tilbake slik at han kan bli gåendes som en fri mann inntil en rettssak er et faktum. Og på toppen av det hele kan man risikere en veldig lav straff som ikke harmonerer med det som er den allmenne rettsoppfatning i forhold til så alvorlig kriminalitet, sier Siv Jensen.

Opphetet debatt
Flere Siv Jensen-tilhengere har ytret sin mening om partilederens uttalelse på Facebook. Det store flertallet sier seg enige med Jensen, mens andre er i mot.

«helt riktig siv!! for det er ingen straff å sitte i fengsel i norge hvertfall.»

«Beste straff?? Få fyren tilbake te Norge og la folket avgjøre straffen,,, det er rett før vi tar saken i egne hender når Norske myndigheter er myndig nok!!!!»

«La han aldri komme innafor grensa til Norge igjen !»

«Jeg synes kommentaren er urimelig. For det første bør mannen stilles for retten. Han er bare en "angivelig" voldtektsmann til dom er falt. Hvis han så dømmes for voldtekt, slipper han altfor billig unna hvis alt han møtes med er et innreiseforbud.»

Klikk på bildet for å forstørre.

- Støtende uttalelse
Bistandsadvokat Trine Rjukan som representerer et av de seks ofrene i saken med den rømte irakeren, reagerer kraftig på Jensens uttalelser.

- Det er direkte støtende overfor ofrene å komme med disse uttalelsene. Det er å begå et nytt overgrep mot kvinner som allerede er blitt voldtatt, sier Rjukan til Dagbladet.

Bistandsadvokaten mener det er en viktig del av bearbeidelsen av overgrepet at saken blir prøvet for retten.

- Det er viktig å plassere skyld og ansvar, samt vite at man har fått den rettferdigheten loven åpner for. Jeg blir opprørt, hvis politikerne nærmest ønsker at voldtektsmenn rømmer, sier Rjukan.

- Jeg forstår godt at man mener det. På en annen side kan man risikere at straffen blir veldig lav, risikere at vedkommende kan gå fri inntil en eventuell dom er iverksatt. Jeg registrerer at det er ulike synspunkter på dette. Derfor er det nødvendig å ta disse debattene, sier Siv Jensen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag