*Nettavisen* Nyheter.

- Bestemor, pappa slår mamma

Gravide «Katrine» feiret 20-årsdagen på krisesenter sammen med sønnen (2).

02.03.09 15:41

(SIDE2): - Jeg blir fremdeles fysisk dårlig når jeg ser ham. Jeg har mareritt om nettene, men jeg kikker meg ikke lenger over skulderen og er redd. Men jeg håper at han bare én gang skal kjenne den følelsen jeg gikk rundt med i de årene vi var sammen, den redselen, sier «Katrine» til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Sykelig sjalu
«Katrine» var 15 år da hun brøt med sin daværende kjæreste og ble sammen med to år eldre «Øyvind». Fem år senere satt hun på et krisesenter, og skrev ned alle de gangene kjæresten hadde slått og truet henne, og gjort livet hennes til et slikt mareritt at hun tenkte tanker om å ta livet av seg selv - før han rakk å gjøre det.

- Han var så usikker at jeg nesten syntes synd på ham, men det sjarmerte meg bare enda mer. Jeg oppdaget raskt at han var fryktelig nervøs av seg og hysterisk sjalu. Men jeg var så forelsket at jeg ble bare smigret, tenkte at han var jo så interessert i meg, sier Katrine om hvorfor hun ble sammen med 17 år gamle Øyvind, til tross for at magefølelsen sa henne det ikke var det lureste.

En voldelig kjæreste kan være livsfarlig etter bare en uke. Les her hvilke signaler du ikke må ignorere.

Hun bor fremdeles i den samme byen på Østlandet, bare noen kilometer unna Øyvind. Det skulle hun gjerne sett at ikke var tilfellet, men Katrine nekter å forlate stedene og menneskene hun er glad i, fordi Øyvind i flere år gjorde henne vondt, psykisk og fysisk.

Klokken 06 hver morgen
Første gangen Katrine husker at sjalusien skapte problemer, var da hun i 9. klasse skulle reise på klassetur til England. Øyvind tilbød å betale tilbake utleggene foreldrene hennes hadde hatt for turen, slik at hun kunne bli hjemme. Men for Katrine var ikke det aktuelt, hun skulle på tur.

Avreisedagen møttes klassen klokken fem om morgenen, og like før de dro dukket Øyvind opp.

- Han spurte igjen om ikke jeg kunne bli hjemme, noe jeg selvfølgelig sa nei til. Men han fikk meg til å love å stå opp klokka seks hver dag jeg var borte, for å ringe han fra telefonkiosken utenfor der vi bodde, for slik å bekrefte at jeg brydde meg om han.

-----------------------------------------------------------

«Jeg skjønner ikke at du gidder å leve,
at ikke du henger deg selv.
Og dersom ikke du klarer det selv,

så skal jeg hjelpe deg»

-----------------------------------------------------------

Isolert
Men til tross for varselsignalene fortsatte forholdet. Katrine ble stadig mer isolert ettersom Øyvind nektet henne å gå sammen med venninnene. Hun fikk ikke gå med sminke eller kjøpe nye klær. Fotballjenta Katrine, som hadde vært på flere samlinger for landslagsuttak, fikk beskjed av kjæresten om at hun fikk stygge ben av å spille, så hun sluttet. Hun ønsket å gå på allmennfag på videregående, men Øyvind mente det tok for lang tid før hun var i jobb, så Katrine byttet til helse- og sosialfag.

Aller helst ville Øyvind at det bare skulle være de to sammen, han ville ha all Katrines oppmerksomhet.

- Jeg trivdes veldig godt i begynnelsen, men det var et fryktelig savn at jeg ikke fikk være sammen med andre. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg ble så avhengig av ham.

Ung mor
Da Katrine var 16 år oppdaget hun at hun var gravid. Hun ble livredd, mens Øyvind ble i ekstase over nyheten.

- Jeg turde ikke si noe hjemme før jeg var fem måneder på vei. Han følte han hadde fanget meg, mens jeg følte jeg gikk glipp av alt.

Og sånn ble det også på mange måter. 17 år gammel var hun mor. Etter fødselen ble hun sittende hjemme, mens han begynte å fly på byen. Katrine hadde barnehageplass til sønnen, mens hun selv fortsatte på skolen. Øyvind gikk litt på skole, jobbet litt, men stort sett gjorde han ingenting. Etter hvert kjøpte Katrine leilighet, der Øyvind kom og gikk som han ville.

------------------------------------------------------------------------

Støttetelefonen for kvinner som har vært
utsatt for vold eller seksuelle overgrep: 800 40 008

Finn ditt lokale krisesenter her og her.

------------------------------------------------------------------------

- Det var mye løgn. Penger var et helvete, han brukte det han hadde og regningene gikk fløyten - men det ga han blanke i. Hadde han ikke penger, var hverdagen et helvete og jeg var konstant redd for hva han skulle finne på.

Sparket og slo
Katrine verken ville eller turde å si ifra til foreldrene - hun var redd for hva han skulle finne gjøre mot henne, samtidig som han truet med å ta livet av seg selv dersom hun forlot ham.

- Jeg var livredd når han kom hjem, jeg visste aldri hvilket humør han var i. Var jeg for glad var det galt, var jeg sur var det galt. Det var om å gjøre å være mest mulig nøytral, ellers ble det bråk.

Den psykiske terroren og underkuingen begynte tidlig i forholdet, mens den fysiske ble verre over tid. Han slo, sparket, skallet til henne, slang henne i veggen. Uten å bry seg om hun var gravid eller at sønnen så på.

--------------------------------------------------------

Har du tips?
SMS eller MMS til 1930
Ring 21006010
E-post til side2@nettavisen.no

--------------------------------------------------------

- En gang han var forbanna sa han til meg «Jeg skjønner ikke at du gidder å leve, at ikke du henger deg selv. Dersom ikke du klarer det selv, så skal jeg hjelpe deg.» Ville jeg ikke ha sex, så rev han av meg klærne og hadde sex med meg. Etterpå så sa han at dette burde jeg anmelde, for dette er voldtekt, sier Katrine.

Utro var Guds lykke
Katrine forsøkte aldri å ta livet av seg, men på slutten var forholdet så vanskelig at hun gikk med tanker om det.

- Jeg var så redd at jeg ikke turde å lage middag til han. Dersom jeg glemte å plukke ut paprikabitene fra gryteretten før jeg kokte den, så klikket det for ham.

I en alder av 19 ble Katrine gravid igjen, og nå sa hun igjen fra til Øyvind at hun ikke ville mer. Rett før hun oppdaget at hun ventet barn nummer to, hadde Øyvind funnet seg en annen dame.

- Jeg tenkte det var Guds lykke, nå kunne jeg endelig få ham ut, sier Katrine.

Men Øyvind fortsatte å komme innom leiligheten hennes flere ganger om dagen for å sjekke at hun var der. Han godtok ikke at hun ville ha en slutt på forholdet.

- Han tok kvelertak på meg og jeg falt sammen på kjøkkengulvet. Deretter la han seg oppå meg, og begynte å gråte og sa jeg måtte be om unnskyldning for det jeg hadde gjort.

Bursdag på krisesenter
Det som ble vendepunktet kom da hun og sønnen var hos Katrines mor, som de to besøkte i smug. Toåringen sa til bestemoren sin at «pappa slår mamma». Katrine innså at hun måtte vekk, og den neste måneden bodde hun på et krisesenter.

-------------------------------------------------------------------------------------------

«Han tok kvelertak på meg og jeg falt sammen på kjøkkengulvet.
Deretter la han seg oppå meg, begynte å gråte
og sa jeg måtte be om unnskyldning for det jeg hadde gjort»

-------------------------------------------------------------------------------------------

Der skrev hun ned alt som hadde skjedd årene sammen med Øyvind, og der feiret hun 20-års dagen sin.

Hun fikk voldsalarm og Øyvind ble idømt besøksforbud. Han måtte også betale en bot for det han hadde gjort, men rettssak ble det aldri. Katrine hadde oppnådd det hun ønsket, hun ville vise at hun ikke lenger var redd for han.

- Jeg vil aldri latt dette skje meg en gang til. Det har gjort meg sinnssykt sterk, men jeg er også bitter. Jeg hater ham fremdeles for det han gjorde mot meg, samtidig som jeg sliter med å tilgi meg selv for at jeg tok ting fra meg. Jeg har ofte tenkt på hvordan livet mitt kunne blitt, dersom jeg ikke ble sammen med han. Hva hadde jeg gjort nå?

- Overrasket over meg selv
Tre år etter møtte Katrine han som i dag er ektemannen hennes. Han måtte gjennom en haug med tester, før Katrine turde å stole på han. Forholdet hans til alkohol, til barn, til økonomi. Hun sier hun har et fantastisk liv nå, og er stolt over seg selv som klarte å fullføre utdannelsen og dermed få seg jobb.

- Nå takler jeg så mye og har blitt veldig selvstendig. Men jeg er overrasket over meg selv, at jeg kunne la det skje. Jeg var ikke og er ikke en slik jente, jeg er blid og supersosial. Jeg skjønner ikke at jeg kunne la meg selv bli sånn som jeg ble sammen med han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.