- Betakaroten gjør deg gul

Foto: Scanpix

Hudlegen anbefaler ikke produktet

16.05.10 16:41

(SIDE2:) Det kommer stadig nye betakarotenprodukter på markedet, og alle lover deg en gyllenbrun hudfarge som varer lenge. Det høres nesten for godt ut til å være sant. Og kanskje er det nettopp det?

DinSide har kontaktet hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo for å få svar.

Du blir gul
Et høyt inntak av betakaroten fører til at overskuddet lagres i fettvevet og i leveren. Dette er grunnen til at at stoffet farger huden - du blir nemlig gul innvendig.

- Å si at dette fører til en fin og gyllen farge er å dra det litt langt. Betakaroten gir ikke en brunfarge, men først og fremst en gulfarge, sier Langeland.

Han mener også at det er feil at betakaroten skal ha effekt på pigmentcellene, som flere av produsentene lover.

- Ønsker du å bli brun, må du først og fremst sole deg. Men det er mulig at litt gul bakgrunnsfarge kan gi inntrykk av at du blir fortere brun, sier han.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Selvbruning eller gulrøtter
Langeland råder folk til heller å få i seg betakaroten fra naturlige kilder, og ikke som kosttilskudd.

- Kosttilskudd med betakaroten er det liten grunn til å innta, men alle kan spise gulrøtter. Prøv å begynne med tre-fire gulrøtter om dagen, sier han.

Men Langeland mener også at det finnes det et annet godt alternativ til betakaroten og kilovis med gulrøtter for å få litt farge på kroppen:

- Jeg foreslår selvbruningskrem, som også gir en gyllen gulbrun farge, men kun via en ufarlig reaksjon i de døde overhudscellene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.