RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Betydelig fallhøyde, mener DnB Investor

Sist oppdatert:
DnB Investor og Jan B. Penne snur fra overvekt til svak undervekt av aksjer i sin anbefalte portefølje etter den kraftige kursoppgangen. Forvaltningsselskapet advarer mot "betydelig fallhøyde.
DnB Investor snur til et mer pessimistisk syn på aksjemarkedet etter den kraftige oppgangen fra februar. Det fremgår av forvaltningsselskapets månedsrapport for juni.

I praksis betyr det at man går fra å anbefale en overvekt av aksjer til en svak undervekt i den anbefalte porteføljesammensetningen. Internasjonale aksjer tas ned fra nøytral til svak undervekt, mens norske aksjer senkes fra overvekt til nøytral.

- Norske aksjer er fortsatt billige, men likviditetseffekten (samlet effekt av flere oppkjøp og store utbytter til utbetaling) som var viktig i mai, ebber nå ut, heter det.

Samtidig heves anbefaling av obligasjoner fra undervekt til nøytral, og pengemarkedet - altså rentepapirer med kort bindingstid - fra nøytral til svak overvekt.

- Betydelig fallhøyde

I rapporten påpekes det at aksjemarkedene den siste tiden har steget kraftig samtidig som de lange rentene faller. Dette er et tegn på at aksje- og rentemarkedene er uenige om utsiktene.

- Når usikkerheten legger seg, og det blir klart i hvilken retning verdensøkonomien tipper, er det betydelig fallhøyde i den aktivaklassen som har "tatt feil", skriver DnB Investor.

- Dersom veksten blir svært lav og deflasjonsproblemet øker i omfang, ser vi for oss at oppgangen i aksjemarkedet de siste månedene kan bli reversert. Dersom de kraftige stimulansene i USA slår igjennom, og veksten og inflasjonen kommer hurtig tilbake, skal renten på 10-års statsobligasjoner ikke ligge på 3,3 prosent, heter det.

Det pekes også på at kostnadskuttene som har bidratt til å bedre bedriftenes resultater, igjen svekker de økonomiske utsiktene i form av lavere etterspørsel fra bedriftene og høyere ledighet. Dette svekker igjen mulighetene for inntjeningsvekst gjennom bedre salgsvekst.

- Det globale konjunkturbildet er i beste fall høyst uavklart, og vår grunnholdning er at det kommer til å ta noe tid før vi ser høy vekst i den globale økonomien igjen, heter det.

Senker Vest-Europa

Det gjøres også store regionale endringer når det gjelder den internasjonale aksjedelen av porteføljen.

USA heves fra undervekt til nøytral. Europa kuttes fra svak overvekt til undervekt. Asia heves fra nøytral til svak overvekt, mens Øst-Europa beholdes på svak overvekt.

Det er altså spesielt vesteuropeiske aksjer DnB Investor er blitt klart mer skeptisk til. - Tallene viser at bedriftene ikke evner å overraske positivt i denne regionen slik de har gjort i USA. Mye skyldes at en sterkere eurokurs presser marginene til bedriftene, heter det.

Når det gjelder sektorer, kuttes teknologi fra overvekt til undervekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere