RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Howard Broad var politidirektør i New Zealand fra 2006 til 2011.
Howard Broad var politidirektør i New Zealand fra 2006 til 2011. Foto: Police National Headquarters

- Bevæpning svekker vanlig politiarbeid

Tidligere politidirektør i New Zealand hevder bevæpning gir falsk trygghet.

Denne uken innførte Norge en midlertidig bevæpning av politistyrken som følge av en konkret terrortrussel mot uniformert personell. Bevæpningen skal i første omgang gjelde for fire uker.

Samtidig pågår det en debatt rundt generell bevæpning regionalt i Norge, som følge av at justisministerens høringsforslag om ny våpeninstruks for politiet.

Norge er ett av svært få land som ikke har generell bevæpning av politiet. I New Zealand, som heller ikke har generell bevæpning, blusset det opp en debatt om bevæpning etter at en politimann ble skutt og drept i tjeneste i 2009. Den gang tok daværende politidirektør i New Zealand, Howard Broad, sterk avstand fra bevæpning i politiet.

Falsk trygghet
«Jeg er ikke i tvil om at bevæpning med håndvåpen vil svekke tjenestefolks mulighet til å gjøre sin vanlige jobb, fordi når du bærer et våpen, vil hovedbekymringen din være å passe på dette våpenet. Hvis dette kan balanseres opp mot en tydelig og påviselig styrking av personlig beskyttelse, så er det en pris som er verdt å vurdere. Men beskyttelsen som skytevåpen tilbyr, spesielt en pistol, er mer illusorisk enn ekte,» skrev politidirektøren i en kronikk i 2009.

«Skytevåpnene vi støter på her i New Zealand, er jaktvåpen, hagler og avsagde versjoner av disse. En pistol har ingen ting å stille opp med mot denne typen ildkraft. Det må bli dratt opp av et hylster og må siktes før det kan avfyres - verdifulle millisekunder som kan anvendes bedre ved å søke dekning», skrev han.

Uforutsigbare situasjoner
Professor Johannes Knutsson er en av Nordens fremste eksperter på bevæpning av politi. Han har tidligere sammenlignet bevæpnet svensk politi med uvæpnet norsk politi. Under dagens ordning, kan norsk politi hente våpen i patruljebilen ved behov, mens svensk politi har vært bevæpnet siden 1965.

Johannes Knutsson

I en kronikk fra 2013 skriver Knutsson at forskjellen mellom svensk og norsk politi ligger i uforutsigbare situasjoner.

«Den norske taktikken der har vært å trekke seg unna, fryse situasjonen, få tilgang til våpen, organisere en gruppe og så løse situasjonen,» skriver Knutsson i en kronikk på NRK Ytring.

Knutsson hevder det er flere politifolk til stede når norsk politi «skyter målrettede skudd» enn når svensk politi er i en skuddsituasjon, hvor det vanligvis er to politifolk.

- Skyter i panikk
I tillegg skriver han at det er lenger avstand mellom politi og motstander i norske skuddsituasjoner (ti meter i gjennomsnitt) enn i Sverige (seks meter).

«For å oppsummere er det altså i Sverige i all hovedsak snakk om en vanlig politipatrulje som havner i en nødvergesituasjon, som de mer eller mindre i panikk forsøker å løse ved å skyte. Når norsk politi skyter er det i mer kontrollerte situasjoner. Mange slike situasjoner løses uten skudd, og dermed uten at mennesker kommer til skade, eller i verste fall dør,» skriver Knutsson.

Ifølge Knutsson avfyrer norsk politi i gjennomsnitt tre skuddløsninger i året, mens i Sverige er tallet på 30. Videre skriver han at det i Sverige er i gjennomsnitt åtte personer som blir skadet og én person blir drept i året. Mens tallene for Norge fra 1990 til 2007 var det 0,6 skadede personer og 0,03 drepte personer hvert år.

Flere vådeskudd
Han mener også vådeskudd er en problemstilling som melder seg ved bevæpning av politi. Knutsson skriver at i mer enn hver tiende skuddløsning hvor politiet har vært involvert, skyldes det vådeskudd. I verste fall har dette endt med dødelig utfall.

Knutsson befinner seg for tiden i USA, og Nettavisen har ikke lyktes å få tak i ham.

The Economist har tidligere påpekt at det er hundre ganger større sannsynlighet for at en amerikaner blir skutt av politiet enn at en brite blir det. Mens rundt 400 mennesker blir skutt og drept av amerikansk politi i USA hvert år, avfyrte britisk politi våpenet bare tre ganger i fjor.

Jan Erik Mustad.

Britisk snikinnføring
I Storbritannia er det i prinsippet ingen generell bevæpning av politiet. Men den siste tiden har en liten andel av ordenspolitiet blitt utstyrt med våpen når de patruljerer i deler av landet, melder BBC.

- Det har vært en slags snikinnføring, sier Storbritannia-ekspert Erik Mustad til Nettavisen.

- Men det er fortsatt ikke en generell mulighet for alle i ordenspolitiet til å gå med skytevåpen, sier Mustad, som er universitetslektor ved Universitetet i Agder.

- Det har vært en våpendebatt i forskjellige sammenhenger. Det har vært spørsmål om immigrasjonspolitiet skal ha mulighet til å bevæpne seg. Og i disse antiterrorlovene har en del av diskusjonen gått på bevæpning i forbindelse med sikkerheten ved flyplasse, sier han.

I tillegg har det blitt ytret ønske om bevæpning når politiet opererer mot tyngre narkotikamiljøer.

Drevet fram av terror
Mustad sier det er terrortrusselen og britisk utenrikspolitikk som har vært den største pådriveren i debatten om bevæpning av britisk politi.

- Terrortrusselen har vært et vikarierende argument for å få bevæpning innført i andre sammenhenger.

En republikansk kongressmann i USA, Mike Rogers, har nylig uttrykt bekymring for at Storbritannia ikke har generell bevæpning av politiet i disse terrortider.

- Hvis polititjenestefolk er utsatt for en terrortrussel, så er jeg av den oppfatning av at de skal være bevæpnet. Åpenbart, så bekymrer dette meg, sa Rogers nylig i et intervju med The Telegraph.

Rogers sitter i kongressens etterretningskomite, og overser 16 amerikanske etterretningsbyråer.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere