*Nettavisen* Nyheter.

- Biden har en fair sjanse til å bli USAs neste president

Visepresident Joe Biden. Foto: Yuri Gripas (Reuters)

Spekuleres på om han vil kunngjøre sitt kandidatur innen kort tid.

Tirsdag kveld amerikansk tid er det duket for den første TV-debatten mellom presidentkandidatene på demokratisk side. Hillary Clinton blir ansett som favoritten, men den selverklærte sosialisten Bernie Sanders ligger og puster henne i nakken.

Men én mulig presidentkandidat vil glimre med sitt fravær under tirsdagens debatt. Og det er visepresident Joe Biden.

Det er blitt spekulert høyt og lavt på om Biden vil snart kunngjøre sitt kandidatur til å stille i Demokratenes nominasjonsprosess. Og da vil han automatisk bli Clintons hovedkonkurrent, sier USA-ekspert Svein Melby.

- I går var det noen som antydet at det ville komme en kunngjøring 19. oktober, men så kom det en kontrabeskjed i dag. I utgangspunktet har jeg stilt meg tvilende til dette, med tanke på familiehistorien, høy alder og at han har mislyktes to ganger før, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Biden mistet sønnen sin Beau tidligere i år. Han har også stilt i Demokratenes nominasjonsprosess i både 1988 og 2008.

Det at presidentkandidat Hillary Clintons popularitet har falt på meningsmålingene, kombinert med hennes svekket troverdighet etter den såkalte epostskandalen, kan tale for at Biden likevel vil stille som kandidat for Demokratene.

- Han har en fair sjanse
Melby utelukker ikke at Biden kan bli USAs neste president.

- Jeg vil si at han har en fair sjanse hvis han hopper inn i dette her, med tanke på epostskandalen til Hillary Clinton og amerikanernes misnøye over dynastitendenser i amerikansk politikk. Folk er lei av Bush og Clinton, sier han.

Det spekuleres på om Biden vil erklære at han kun vil sitte i én presidentperiode. Det har også blitt spekulert på om han vil ha den erfarne demokraten Elizabeth Warren som sin visepresidentkandidat.

- Jeg tror at Bidens tilhengere i partiet vil si at han har større forutsetning for å mobilisere partiet og få velgerkorpset til å møte opp på valgdagen. Det er en del som er skeptiske til om Hillary Clinton klarer å få engasjert de demokratiske velgerne nok på valgdagen, sier Melby.

- Det som avgjør et presidentvalg, er hvem som er flinkest til å få ut sine velgere.

- Vinnerkonstellasjon
Melby sier Biden vil være en videreføring av Obama-administrasjonen, som allerede har vunnet to presidentvalg.

- Biden og Warren kan være en kombinasjon som skaper betydelig entusiasme på demokratisk side. Særlig om de får litt økonomisk medvind, så kan dette være en vinnerkonstellasjon, sier han og henviser til tegnene om en bedre økonomi i USA.

Melby sier det haster for Biden å kunngjøre sitt kandidatur, ettersom det krever en omfattende mobilisering av et valgkampnettverk for å stille i nominasjonsprosessen.

- Du kan seile et godt stykke på god mediedekning. Men hvis du ikke har et antall dollar og organisasjonsnettverket på plass, har du ikke en sjanse mot Clinton. Og da haster det. Det sitter nok en del finansielle kilder på gjerdet.

Melby mener Biden må kunngjøre sitt kandidatur allerede denne eller neste uke.

- Det haster. Og det er lovlig sent allerede.

Halvparten vil at han skal stille
I en fersk meningsmåling fra Reuters, er det 48 prosent av de demokratiske velgerne som ønsker at Biden stiller som kandidat. Mens 30 prosent vil ikke at han skal stille.

Imidlertid er det bare 17 prosent som har Biden som sin favoritt. Mens hele 46 prosent vil støtte Clinton.

Nettavisen følger debatten natt til onsdag norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.