- Bildene gjorde sterkest inntrykk

Jens Stoltenberg så igjen eget notat i 22. juli-senteret. - Den lille lappen forteller om hvor uoversiktlig situasjonen var de første timene.

22.07.15 11:44

Oslo (NTB): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tror utstillingen i 22. juli-senteret kan bidra til å bekjempe ekstreme holdninger.

Den tidligere Arbeiderparti-lederen og statsministeren var tilbake i regjeringskvartalet under minneseremonien onsdag formiddag. Der fikk han også se den mye omtalte 22. juli-utstillingen.

– Det var en sterk og brutal, men også enkel måte å formidle det som har skjedd. Å se bildene og navnene på dem som mistet livet var sterkt. Det minner oss om at 22. juli dreier seg om de 77 som ble drept, sier han til NTB.

Husket ikke eget notat

Det gjorde også inntrykk å se et notat som han skrev om kvelden den 22. juli, før alle faktaene om terrorangrepet var kommet fram.

– Det var en spesiell opplevelse. Jeg har ikke sett notatet tidligere og husker ikke at jeg skrev det. Den lille lappen forteller om hvor uoversiktlig situasjonen var de første timene.

UTENFOR SENTERET: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, utenfor 22. juli-senteret i regjeringskvartalet onsdag. Foto: Audun Braastad (Ap)

- Det var først på morgenkvisten den 23. juli at vi fikk tall på hvor mange som hadde omkommet. Den sier også noe om at det var riktig å ikke trekke forhåndskonklusjoner, sier Stoltenberg.

Også Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre synes det var sterkt å se bildene av menneskene som mistet livet 22. juli for fire år siden.

– Det var en veldig sterk opplevelse, men også en fin opplevelse. Vi erkjenner at dette har blitt en del av norsk historie, og da må vi også fortelle hele historien, sier han til NTB.

- Sterkt og brutalt

STØRE: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre etter minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo onsdag formiddag, fire år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Han mener bombebilen, som flere har reagert på at stilles ut, var noe av det som gjorde minst inntrykk.

– Det var bildene av menneskene som gjorde mest inntrykk. Det var sterkt å se de som ble tatt fra oss den dagen, sier han.

– Det var en sterk og brutal, men også enkel måte å formidle det som har skjedd. Å se bildene og navnene på dem som mistet livet var sterkt. Det minner oss om at 22. juli dreier seg om de 77 som ble drept, sier han til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.