*Nettavisen* Nyheter.

- Billigkjedene gjør mest for folkehelsen

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

... mens myndighetene fører en altfor passiv ernæringspolitikk, det mener Fedon A. Lindberg.

14.05.10 18:05

(SIDE2): «Kutt grøntmomsen. Påby matmerking, men nøkkelhullet er ikke bra nok. Markedsfør sunn mat». Dette er oppfordringene fra kostholdsguru Fedon A. Lindberg slik han skriver det i en kommentar til myndighetenes nye kostråd.

Mer fra Side2, klikk her!

Til høsten kommer helsemyndighetenes reviderte kostråd, og allerede nå har de flagget en større fokus på forebygging av livsstilssykdommer. Blant de nye anbefalingene finner man eksempelvis nøtter og hvitløk, og poteten har ikke lenger samme posisjon på tallerkenen som tidligere.

Les utkastet til nye kostråd her

I kommentaren «Apropos de nye kostrådene», skriver Lindberg på egne nettsider at helsemyndighetenes praktiske ernæringspolitikk har vært altfor passiv. Han synes derfor det er positivt at Helsedirektøren nå ønsker å gjøre noe konkret for å bidra til at folk faktisk velger sunnere.

Fordrer debatt
- Jeg etterlyser handlekraft og ikke bare festtaler, skriver Lindberg som ønsker en debatt om myndighetenes virkemidler i kampen mot fedmeepidimien og livsstilssykdommene den fører med seg. Han mener det er myndighetenes ansvar å gjøre de sunne produktene billigere og lettere tilgjengelige for at folket skal spise sunnere. Foreløpig utpeker han billigkjedene som dem som har vist politisk handlekraft:

Skal folket spise sunnere, må de sunne produktene gjøres rimeligere og lettere tilgjengelig. Dette er i stor grad myndighetenes ansvar. Enn så lenge har for eksempel lavpriskjeden Kiwi vist større politisk handlekraft. Med pomp og prakt har Kiwi «kuttet momsen» på frukt og grønt. «Jo billigere det er, jo mer spiser vi. Jo mer vi spiser, jo sunnere blir vi», er mottoet. REMA 1000 og andre kjeder som for eksempel Meny har svart med å senke prisene tilsvarende

Det er egentlig hårreisende at lavpriskjedene går foran, mens myndighetene dilter etter og berømmer tiltakene deres. Jeg synes det er flaut at Kiwi gjør mer for folkehelsen (i forhold til økt grønnsakforbruk) enn helseministeren.

Lindberg er heller ingen tilhenger av sukkerskatt, fettmoms og andre former for «usunt-pisk» og kritiserer også nøkkelhullsordningen som «sort/hvitt» og kaller den en «sovepute for forbrukerne».

Kommentaren i sin helhet kan du lese her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.