RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bind studielånet innen midnatt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nettavisens privatøkonomi-ekspert anbefaler deg å binde renta. Men du må gjøre det innen midnatt fredag.

Ellers må du vente til april med å binde deg til renten hos Statens Lånekasse.

- Slik det ligger an nå kan vi regne med at Lånekassens flytende rente kommer opp i 5 prosent i fjerde kvartal. Du kan binde for 5 år til 5,1 prosent rente, og skal vi gå ut fra prognosene fra Norges Bank og pengemarkedet ender renten på 5,5 til 6 prosent, sier Nettavisens privatøkonomi-ekspert Rune Pedersen.

Kan oppheves
Lånekassen tilbyr fastrente til 5 prosent for 3 års bindingstid og 5,1 prosent for 5 år. Den flytende renten ligger på 4 prosent i de 3 første månedene i år, men økes deretter til 4,4 prosent.

- Antakeligvis forblir renta på 5,5 til 6 prosent i flere år fremover, sannsynligvis ut 5-årsperioden. Så hvis man skal velge fast rente, så er tiden inne nå, sier Pedersen.

Dersom du inngår avtale om fast rente, kan den ikke sies opp. Men det finnes likevel et smutthull; «Avtalen kan ikke sies opp, men den blir opphevet dersom du får penger fra Lånekassen til ny utdanning», heter det på Lånekassens side.

Utsatte fristen
Dermed kan du komme deg ut av fastrenteavtalen ved å melde deg opp på utdannelse som støttes av Lånekassen. Om du så begynner på eller fullfører utdannelsen er en helt annen sak.

- Studielånet er det siste lånet du skal innfri. Det er usikret og gir lav rente med innebygd forsikring, sier Pengeforlaget-redaktør Pedersen.

Fristen for å søke fast rente gikk egentlig ut onsdag, men på grunn av tekniske problemer hos MinSide ble den utsatt til midnatt fredag. Dermed har etternølere fått ekstra tid til å bestemme seg.

FASTRENTETILBUDET GJELDER IKKE HVIS DU:

- har mindre enn tre år igjen av nedbetalingstiden

- har fått lånet oppsagt på grunn av manglende betaling

- har fått gjeldsordning etter gjeldsordningsloven

- er under 18 år

- mottar støtte til deltidsutdanning

Les mer på Lånekassens nettside.

Sjekk renteutviklingen fra 1997 til 2006 her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere