*Nettavisen* Nyheter.

- Biologisk å være singel

Foto: (Shutterstock.com)

Svenske forskere mener at genene kan spille inn.

(SIDE2:) Hvorfor er det slik at noen kaster seg fra forhold til forhold, eller depper om de er single i mer enn fem minutter, mens andre kan gå år mellom hver gang de er i et forhold eller velger det helt bort?

Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm forsket i fjor på menns redsel for å binde seg. De tok utgangspunkt i myten om at menn løper mer i motsatt retning enn kvinner når det kommer til å etablere seg.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Forskerne fant ut at menn som forble single hadde et gen de ga nummeret AVPR1A, skriver The Times.

Påvirket av hormoner
Nå vil forskerne undersøke om single kvinner har det samme genet.

- Hormonet oksytocin synes å påvirke kvinner i forhold til om de binder seg eller ikke. Vi planlegger å forske videre på variasjoner i genkodinge har med kvinners ønske og oppførsel om å være i et forhold.

Oksytocin kalles også kroppens kjærlighetsdop og det er ikke første gangen forskerne angriper dette. At det imidlertid skulle være genene som gjør at kvinner og menn føler en redsel for å binde seg, er imidlertid nytt.

Men for noen synes det å slå seg til ro som en umulighet. Nå får de kanskje en biologisk unnskyldning til å la være.

- Kvinner like menn
The Times siterer forfatteren Elina Furman som har skrevet «Kiss and Run: The Single, Picky and Indecisive Girl’s Guide to Overcoming Her Fear of Commitment». Hun mener at kvinner kan være like lite villige til å binde seg, men at de viser det på en annen måte enn menn.

- Jeg skrev boken av to grunner, én fordi jeg mener det finnes kvinner som gjerne vil ha et forhold, men som fortsetter å skyve menn fra seg og for det andre fordi jeg mener det finnes kvinner som faktisk ikke ønsker å være i et forhold, sier hun.

Ifølge The Times er 11,9 prosent av verdens husholdninger nå enkelthusholdninger. Det er en klar økning i disse i utviklede land der status ikke er forbundet med hvorvidt du er gift, samboer eller singel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.