- Birkedal betalte ikke turer for unge venner

Foto: Roy Storvik (Roy Storvik)

Vitner, fornærmede, advokat og politi forteller om faktafeil i mediene.

31.03.11 18:57

Rogalands Avis har tatt for seg noen av påstandene som er publisert i løpet av disse ti dagene, og blitt en del av «etablerte sannheter» i samtaler om Trond Birkedal.

Samtidig har Birkedal sittet fengslet, uten mulighet til å imøtegå påstandene. Bare hans advokat Arvid Sjødin har hatt mulighet til det.

- Medienes kunnskap i denne saken har overgått min egen på flere områder, sier en oppgitt, men ikke forundret forsvarsadvokat.

Enkelte påstander og opplysninger som er publisert er ifølge våre intervjuobjekter misvisende, andre påstander feilaktige.

Her er noen eksempler:

  • Birkedal hadde skjulte kamera i downlightlampene på baderomstaket:

- Det er ikke avansert videoutstyr. Det har ingenting å si for selve siktelsen, men det ville nok blitt brukt i eventuell prosedering om det var avansert teknologi som er brukt. Og de som leser får nok et inntrykk av større systematikk i filmingen om det er snakk om avansert utstyr, sier politiadvokat Karsten Monsen.

- Jeg har fått inntrykk av det er løse kamera det skal være snakk om, sier Birkedals advokat, Arvid Sjødin.

- Det var lys i alle spotene da jeg var der sist, så det er nok ikke der det ble filmet forrige gang, men på tidligere besøk har minst ett av lysene ikke virket, derfor har jeg trodd det var kamera der, men kameraet kan også ha vært liggende i et hulrom over taket. Eller et annet sted. Det viktigste er at jeg hadde rett om at han filmet folk, sier Martin Bratland Andersen som startet saken med sin anmeldelse.

  • Birkedal betalte turer for sine unge venner, blant annet til Stavanger for Martin Bratland Andersen, som anmeldte ham.

- Det er også feil. Jeg har familie i Sandnes, og betalte turene mine selv, sier Bratland Andersen til Rogalands Avis.

Arvid Sjødin sier han er forundret over detaljrikdommen som mediene har vist fram i denne saken.

Kan bli løslatt
Birkedal er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, og for å ha utvist seksuelt krenkende adferd i form av skjult filming. Rogalands Avis skriver at politiet mandag vil vurdere om han skal løslates.

- Hvis varetektsfengslingen skal forlenges utover onsdag 6. april, er det i så fall på grunn av fare for bevisforspillelse. Det spørsmålet er foreløpig åpent, og vi vil ta stilling til det i neste uke, trolig på mandag, sier politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt til NTB.

Les flere saker fra Rogalands Avis her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.