RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bispedømmet har beskyttet overgripere

Foto: Matt Rourke (Ap)
Sist oppdatert:
Den katolske kirken beskyttet prester mistenkt for seksuelt misbruk av barn. Nå er 21 prester suspendert.

21 katolske prester i Philadelphia er blitt suspendert tirsdag, etter at en amerikansk storjury utpekte 37 prester som mistenkte barneovergripere i en ny granskningsrapport, melder BBC.

Kardinal Justin Rigali, erkebiskop i Philadelphia, sier de 21 prestene er blitt suspendert mens sakene blir behandlet.

Rigali beklager dypt for skaden som er påført ofrene.

- Har vært vanskelige uker
Den to år lange etterforskningen til den amerikanske storjuryen i Philadelphia førte også til at ytterligere tre prester og en katolsk skolelærer ble tiltalt. Fem andre prester skulle egentlig ha blitt suspendert, men var av ulike grunner ikke lenger i tjeneste.

Den katolske kirken fant imidlertid ingen grunn til å suspendere de resterende åtte prestene som også ble utpekt som mistenkte i granskningsrapporten.

Tre av de 37 prestene som ble utpekt som mistenkte i granskningsrapporten til storjuryen, ble suspendert i februar, en uke etter at granskningsrapporten ble frigjort.

- Det har vært noen vanskelige uker etter at rapporten kom ut, sier kardinal Rigali, melder nyhetsbyrået AP.

- Vanskeligst har det vært for ofrene av seksuell misbruk, men også for alle katolikker og alle i vårt miljø, sier han.

- Beskyttet kirkens interesser
Storjuryen konkluderte også med at erkebispedømmets egen gransking, som ble iverksatt etter en etterforskning fra en annen storjury i 2005, hadde hovedsakelig jobbet for å beskytte kirken, og ikke ofrene. Bispedømmet skal ha plassert de mistenkte prestene i andre kirkesogn fremfor å suspendere og granske dem.

Leder for ofrenes støttegruppe Survivors Network of those Abused by Priests, Peter Isely, mener kardinal Rigali burde ha suspendert prestene mye tidligere.

- De har gjort og gjør disse tiltakene for å beskytte fremfor alt seg selv, sine hemmeligheter og sine ansatte istedenfor å beskytte flokken (ofrene). Det har to separate storjuryer i Philadelphia, som har jobbet med to anklagere, konkludert etter to etterforskninger de siste seks årene, sier Isely.

Den katolske kirken i Europa og USA har blitt rammet av den rekke overgrepsskandaler de senere årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere